Privreda

Ćurić razgovarao sa Vukojem: Umjetnost vinarstva dala veliki rezultat

Ćurić razgovarao sa Vukojem: Umjetnost vinarstva dala veliki rezultat
Foto: N.N. | Ćurić razgovarao sa Vukojem: Umjetnost vinarstva dala veliki rezultat

TREBINJE - Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić upriličio je prijem za Radovana Vukoja, direktora Vinskog podruma "Vukoje 1982", koji je na prvom ovogodišnjem velikom vinskom takmičenju "America Wine Awards 2021", održanom u Sjedinjenim Američkim Državama, osvojio pet zlatnih medalja za isto toliko svojih vina.

"Mi smo svjesni da ove nagrade nisu samo rezultat porodice Vukoje, već i grada Trebinja i Republike Srpske, pa tako i hoćemo da se odnosimo prema ovom uspjehu, zbog čega smo i ovom prilikom sa Vukojem razgovarali o tome šta naša lokalna zajednica i nadležna ministarstva mogu da urade kako bi bili uspješniji", istakao je Ćurić.

Napominjući da za vinarstvo i uspjehe u vinarstvu ima još prostora i na području Trebinja i cijele Republike Srpske, on je istakao da će i grad i republika angažovati sve svoje resurse kako bi vina iz Trebinja, Hercegovine i cijele Srpske stigla u što većim količinama na razna svjetska tržišta.

"Ono o čemu smo još razgovarali jeste odranije pokrenuto pitanje nabavke mašine za kultivaciju kraškog tla, kako bi se stvorilo što više zemljišta za uzgoj ne samo vinove loze, već i masline, kao našeg drugog prepoznatljivog brenda, pa smo odlučili da, i pored pandemije koja je usporila mnoge brojne projekte, ipak nabavimo tu mašinu", istakao je Ćurić, apostrofirajući da ova nabavka znači dugoročnu isplativost i zaradu.

Objašnjavajući da na novim maslinjacima radi i porodica Vukoje, ali i još neki trebinjski domaćini, Ćurić je objasnio da će od nove mašine svi imati koristi, pa će šansa biti pružena i svim onim ljudima koji su zainteresovani za iznajmljivanje gradskog zemljišta u svrhu obrade i novih nasada.

Potvrdivši da uz grožđe, maslinovo drvo u njihovoj porodici takođe daje odlične rezultate, Radovan Vukoje je istakao da su za cijelu Hercegovinu, ali i Mediteran, grožđe i maslina glavni proizvodi, pa su kao osnovne grane ovdašnje poljoprivrede ove dvije kulture.

"Sve ove nagrađene sorte vina dolaze sa naša dva lokaliteta, Zasad polje i Carski vinogradi, što dokazuje da mi imamo idealne uslove za bavljenje vinogradarstvom, a da je ta umjetnost vinarstva dala veliki rezultat", dodao je Vukoje, napominjući da je njegova vinarija u posljednjoj deceniji dosta prisutna van granica zemlje, a ova nagrada će doprinijeti širenju njihovog brenda u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije