Privreda

Cvijanović: Od 1. januara rast plata u prosvjeti za osam odsto

Cvijanović: Od 1. januara rast plata u prosvjeti za osam odsto
Foto: N.N. | Cvijanović: Od 1. januara rast plata u prosvjeti za osam odsto

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će plate radnicima u prosvjeti od 1. januara naredne godine biti uvećane za osam odsto, za što će u budžetu biti potrebno obezbijediti dodatnih 20 miliona KM.

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske istakla da time počinje dogovoreno postepeno usklađivanje koeficijenata prosvjetnih radnika sa ostalim u javnom sekotru.

"To usklađivanje je planirano u trogodišnjem periodu, ali naš cilj je da se to izjednačavanje postigne u dvogodišnjem periodu, što će zavisiti od finansijske situacije, ali ako se sve nastavi ovako kako je sada, tu neće biti problema", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je podsjetila da su do sada ispoštovane tri stavke koje se odnose na povećanje plata prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj.

"Kao što smo i dogovorili, ispoštovali smo povećanje minimalne plate za sve radnike na 440 KM, s tim što je u javnom sektoru to povećanje 450 KM. Druga stavka je obaveza iz memoradnduma koji smo potpisali sa Savezom sindikata da svako rasterećenje poslovadaca mora da se odrazi na plate radnika, tako da smo povećanjem neoporezivog dijela dohotka omogućili povećanje plata za 30 KM svim radnicima u Republici Srpskoj", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je treća obaveza podrazumijevala postepeno izjednačavanje koeficijenata radnika u prosvjeti sa ostalim u javnom sektoru, što počinje od januara naredne godine.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić istakao je da je zadovoljan što je nakon dužeg perioda počelo usklađivanja platnih koeficijenata za radnike u ovom sektoru.

"Ubijeđen sam da će Vlada u narednom periodu ispoštovati zaključak Narodne skupštine iz 2007. godine, kojim je precizirano ujednačavanja platnih koeficijenata", rekao je Gnjatić.

Vlada otvorena za razgovore sa Konfederacijom sindikata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Vlada otvorena za razgovore sa Konfederacijom sindikata Srpske i da ne zna zašto bi oni postavljali ultimatum.

"Nikakav problem nije da se razgovara. Ne funkcionišem po principu ultimatuma, smatram da su nepotrebni i da Konfederacija, kao i svi drugi, podržavaju činjenicu da smo povećali plate i da radimo na nekim drugim mjerama za dalje povećanje plata", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona pretpostavlja da su u Konfederaciji zadovoljni i činjenicom da se radi na rasterećenju privrede, kao i da je prošle godine dostignut rekordan broj zaposlenih, a ove godine nastavlja pozitivan trend.

"Pretpostavljam da su zadovoljni činjenicom da rastu prihodi što pokazuje da se privreda oporavlja, ali i da kontrolni organi, iako tu ima još prostora za poboljšanje, rade solidnije posao nego ranije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je već pokušala da pojasni određena pitanja koja je Konfederacija delegirala, poput preduzeća "Željeznice Republike Srpske".

"Specifična je situacija u `Željeznicama` s obzirom na to da se u tom preduzeću vodi dirigovano, ciljano restrukturisanje koje je podrazumijevalo angažman Vlade, Svjetske banke i uprave koja mora da vodi taj proces", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da joj nije jasno zašto je priča u vezi sa Konfederacijom problematizovana, s obzirom na to da je Vlada, kao i ranije, otvorena za razgovore.

Predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tepavčević najavio je da će 4. septembra u Doboju biti održana vanredna sjednica Predsjedništva ovog sindikata na kojoj bi trebalo da bude usvojen plan aktivnosti u vezi sa donošenjem odluke o datumu polučasovne obustave rada, terminima protesta, planu sprovođenja obustave rada u skladu sa Zakonom o štrajku i drugim mjerama.

Tepavčević je u otvorenom pismu kabinetima predsjednika Vlade i predsjednika Srpske naveo da će to biti urađeno jer vlast nije prihvatila zahtjev ovog sindikata da bude organizovan sastanak o temama opšteg kolektivnog ugovora Srpske i posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave, kolektivnog ugovora za zaposlene u "Željeznicama" i kolektivnog ugovora Naftne industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije