Privreda

Cvijanovićeva otvara "Jahorina ekonomski forum"

Cvijanovićeva otvara "Jahorina ekonomski forum"
Foto: N.N. | Cvijanovićeva otvara "Jahorina ekonomski forum"
Srna

JAHORINA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvoriće danas dvodnevni "Jahorina ekonomski forum" pod nazivom "Ekonomija novog doba - inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja".

Ovogodišnji četvrti "Jahorina ekonomski forum" Cvijanovićeva će otvoriti u 10.00 časova, dok je u 10.45 planirano obraćanje predsjednika Vlade Srbije Ana Brnabić o značaju inovacija za privredni razvoj.

Cilj skupa, koji organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske "Svot" u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, jeste da ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Najavljeno je da će dvodnevnom skupu, osim Cvijanovićeve i Brnabićeve, prisustvovati i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, mnogi ministri i drugi zvaničnici, predstavnici institucija, poslovne i akademske zajednice i brojnih renomiranih domaćih i stranih kompanija.

U radu Foruma će prvog dana učestvovati ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

Među učesnicima Foruma su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Zoran Maletić i pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić.

Tokom skupa biće održan niz panel-diksusija, a jedna od njih planiranih za prvi dan od 13.45 do 15.00 časova biće i onaj o temi "Aktuelni trendovi u energetskom sektoru" na kojem će učestvovati Đokić, kao i v.d. generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović.

Centralna panel-diskusija o temi "Kako kreirati ambijent potreban za razvoj inovacionih kompanija" najavljena je za 16.30 časova, a očekuje se izlaganje i Rajčevića.

Od 17.45 uslijediće panel-diskusija posvećena obrazovnom sistemu u 21. vijeku na kojoj će se obratiti i pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Siniša Marčić.

Takođe, u 17.45 časova počinje i panel-diskusija "Digitalizacija, poreske uprave - dokle smo stigli" na kojoj će Vidovićeva govoriti o efektima koje digitalizacija ima na javne prihode, kao i planovima resornog ministarstva i Vlade Srpske za dalju digitalizaciju u fiskalnoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Drugi dan Foruma započeće u 9.00 časova prezentacijom inovacija kompanije "Kolektor CCL Banjaluka" na kojoj će protokolarni govor održati Petričević.

U 13.00 časova biće održana panel-diskusiji "Premijer sa privrednicima" na kojoj će predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković govoriti o prioritetima i ciljevima ekonomskog razvoja. Ovom panelu prisustvovaće, između ostalih i Petričević.

Zvanično zatvaranje Foruma planirano je u srijedu, 24. aprila, u 14.15 časova.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Svot" Saša Grabovac izjavio je Srni da će četvrti "Jahorina ekonomski forum" biti najkvalitetniji do sada kada je riječ o učesnicima.

"Cilj foruma je da, prije svega, nosiocima najodgovornijih funkcija u vlasti, poslovnoj zajednici i kompanijama ukaže na značaj praćenja trendova i naš zaostatak za trendovima u svijetu. Treba nam povezivanje informatike i industrije na sve moguće načine i ako ne uhvatimo priključak u najskorije vrijeme, posljedice po našu ekonomiju i cijelo društvo biće nesagledive", smatra Grabovac.

"Jahorina ekonomski forum" održava se u hotelu "Termag" pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije