Privreda

Cvijanovićeva otvorila 17. Međunarodni sajam poljoprivrede

Cvijanovićeva otvorila 17. Međunarodni sajam poljoprivrede
Foto: Srna | Cvijanovićeva otvorila 17. Međunarodni sajam poljoprivrede
Srna

BIJELJINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović svečano je danas u Bijeljini otvorila Međunarodni sajam poljoprivrede "Interagro 2018", koji je okupio oko 150 učesnika iz Srpske i okruženja, uz poruku da je neophodno zbližavanje, udruživanje i povezivanje na svakom polju.

Cvijanovićeva je rekla da je Sajam veoma dobro organizovan i da je zadovoljna brojem posjetilaca i izlagača, koje je posebno pohvalila zbog njihovog značaja za uspostavljanje daljih poslovnih kontakata, saradnje, te traženje novih tržišta.

Ona je posebno zahvalila predsjedniku Pokrajinske vlade Vojvodine Igoru Miroviću što je posjetio ovu manifestaciju.

"Kolega i prijatelj Mirović je danas sa nama u Bijeljini. Vidim veliku šansu za Vojvodinu i Semberiju da mnogo toga urade zajedno na obostranu dobrobit. Ovo se definitivno uklapa u naše aktivnosti koje na širem planu realizujemo u saradnji sa Pokrajinskom vladom i sa Vladom Srbije", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je naglasila da sajam "Interagro", po kojem je Bijeljina prepoznatljiva, zaslužuje još veći značaj kao mjesto dobre organizacije i aktivnosti.

"Za narednih nekoliko godina ćemo imati i izgrađen auto-put koji će prolaziti kroz Bijeljinu i stići do Srbije. Trenutno nastavljamo gradnju od Doboja, a mnogo toga smo planirali", navela je Cvijanovićeva.

Predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je da je ta vlada posvećena sporazumu koji ima sa Vladom Srpske, što je dio ukupnih odnosa Republike Srpske i Srbije.

"Posvećeni smo stvaranju da bi ljudima u Srpskoj i Srbiji bilo bolje i da bi osjetili konkretne rezultate povezivanja. To se vidi i ovde na sajmu u Bijeljini, gde je 20 preduzeća iz Vojvodine", naveo je Mirović.

Ističući da je sajam mjesto za postizanje dogovora, Mirović je rekao da je već postignut dogovor da polovinom oktobra bude održan sastanak sa svim proizvođačima iz Vojvodine, svim kompanijama koje imaju interese u Semberiji, Republici Srpskoj i BiH.

"Cilj tog sastanka je da kažemo koji su nam prioriteti i zaključci razgovora koje smo imali sa predsednicima privrednih komora Srpske i Vojvodine, sa predsednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović", pojasnio je Mirović i dodao da je neophodno unapređivati privredne kontakte.

On je napomenuo da je Srbija ostvarila značajne rezultate u oblasti ekonomije i otvorila vrata velikih tržišta.

"Samo je tržište Kine otvoreno za sve što Srbija i Srpska mogu zajedno da proizvedu, pa i u delu poljoprivrdnih proizvoda i prerađevina od mesa, i to je veoma značajno. To će biti putokaz za ekonomski i privredni razvoj", poručio je Mirović.

On je napomenuo da je sajam "Interagro" u Bijeljini brzorastući, sa tradicijom od 17 godina. "Mi smo dužni da budemo ovde zbog ukupnog odnosa koji imamo prema Republici Srpskoj - odnosa poštovanja, uvažavanja i bratske solidarnosti", naglasio je Mirović.

Otvaranju Sajma u Bijeljini je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, predsjednici privrednih komora Srpske i Vojvodine, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i brojni gosti.

Međunarodni sajam trajaće do 22. septembra, a na prostoru Agrotržnog centra biće izložena poljoprivredna mehanizacija, čija je vrijednost nekoliko desetina miliona KM, održana izložba kvalitetnih grla stoke, kao i niz naučno-stručnih predavanja iz različitih oblasti agro-biznisa, naveli su organizatori Sajma, preduzeće "Grad" Bijeljina.

Za drugi dan je predviđena besplatna konzumacija domaće i zdrave hrane za posjetioce.

Partner sajma je Privredna komora Vojvodine, a na "Interagru" će se predstaviti 20 vodećih vojvođanskih firmi iz oblasti agrara.

Pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Grad Bijeljina.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije