Privreda

Dalić: Stabilizovano poslovanje Agrokorovih kompanija

Dalić: Stabilizovano poslovanje Agrokorovih kompanija
Foto: N.N. | Dalić: Stabilizovano poslovanje Agrokorovih kompanija

ZAGREB - Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić ocijenila je u srijedu kako najnoviji izvještaj vanredne uprave Agrokora pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizovano i da sistem ostvaruje zaradu prije poreza, kamata i amortizacije te da je to dobra osnova za postizanje nagodbe.

"Redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave pokazuje da je poslovanje svih kompanija stabilizirano, pokazuje da cjelokupni sustav ostvaruje pozitivnu zaradu prije oporezivanja, kamata i amortizacije. Mislim da je to vrlo dobra osnova za postizanje i kretanje u proces postizanja nagodbe", izjavila je Dalić novinarima.  

Smatra dobrim i što je vanredna uprava uspjela prije kraja prošle godine predstaviti prvi nacrt nagodbe povjeriocima, a očekuje i da se doći do glavnog cilja - da se nagodba postigne u zakonom propisanim rokovima.

Vjeruje, naime, da su dobavljači, koji su jedna kategorija povjerioca, u stalnom kontaktu s vanrednim povjerenikom i njegovim savjetnicima, kao i da su pregovori i dogovori među povjerenicima te  podrška vanredne uprave svim kategorijama povjerenika način na koji će se postupno doći do saglasja i dogovora o nagodbi. 

Vanredna uprava Agrokora objavila je danas redovni mjesečni izvještaj u koem ističe da su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih jedanaest mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u, prenosi Hina. 

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je  EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 miliona kuna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije