Privreda

Pratite nas na Google news

Banja Vrućica nezamjenjiva ustanova za kardiovaskularnu rehabilitaciju

Banja Vrućica nezamjenjiva ustanova za kardiovaskularnu rehabilitaciju
Foto: Vladimir Stojaković | "Dani Banje Vrućice": Nezamjenjiva ustanova za kardiovaskularnu rehabilitaciju
Anja Matarugić

TESLIĆ - Tradicionalna manifestacija 16. "Dani Banje Vrućice", održana u subotu u hotelu "Kardial" u Tesliću, okupila je oko 200 ljekara i eminentnih stručnjaka iz oblasti kardiologije i fizikalne medicine iz RS, FBiH i Srbije.

Brojni posjetioci i učesnici ove manifestacije su saglasni da je "Banja Vrućica" jedinstvena i nezamjenjiva ustanova, posebno kada je riječ o rehabilitaciji kardiovaskularnih pacijenata.

Dragan Bogdanić, direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica", rekao je da cilj ove manifestacije nisu samo predavanja iz ovih medicinskih oblasti, već i druženje i upoznavanje novih kolega i poslovnih partnera, te da će ZTC "Banja Vrućica" u narednom periodu raditi na unapređenju svojih usluga.

"Cilj nam je da u ovoj godini, osim ostvarivanja dobrog poslovnog rezultata, akcent stavimo na razvijanje etno sela Usora i Specijalističkog centra Teslić, te na izgradnju specijalne bolnice 'Hercegovina blok B', koja će značajno podići nivo zdravstvenih usluga ovog centra", kazao je Bogdanić.

Istakao je da je prošle godine zabilježen rekordan broj od 240.000 noćenja u "Banji Vrućici".

"Evidentan je povećan broj gostiju koji dolaze izvan RS, njih 125.000, a prošle godine nas je posjetilo i 115.000 gostiju iz RS. Osim gostiju iz RS, naš centar su posjećivali i gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije", objasnio je Bogdanić.

Naveo je da će jedan od budućih ciljeva biti i privlačenje gostiju iz zapadnih zemalja, prije svega Skandinavije, čemu će pomoći razvoj saobraćajne infrastrukture i niskobudžetnih avio-linija.

Milan Latinović, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je ZTC "Banja Vrućica" veoma značajna ustanova za RS, jer u okviru svog rada, osim fizikalne rehabilitacije, obavlja i veoma važnu kardiovaskularnu rehabilitaciju.

"U sklopu ove manifestacije održava se značajan edukativni sadržaj, koji organizuje Udruženje kardiologa RS. To je bitno jer preko 50 odsto smrtnosti u RS je od kardiovaskularnih bolesti. U Univerzitetskom kliničkom centru RS radimo interventnu kardiologiju, a posljednjih godina značajno je unaprijeđen tretman akutnih infarkta miokarda i koronoarnih bolesti", rekao je Latinović.

Dodao je da će otvaranje opercionog bloka Kardiohirurgije u UKC RS sigurno regrutovati značajan broj korisnika, koji će na rehabilitaciju dolaziti u "Banju Vrućicu", jer je ovo jedina ustanova u RS koja poslije ovakvih hirurških intervencija vrši rehabilitaciju.

Jasmin Čaluk, doktor Kardio centra u Sarajevu, kazao je da kardiovaskularne bolesti danas čine vodeći uzrok smrtnosti u Evropi i BiH, te da je BiH učinila važne korake u liječenju najopasnijih formi kardiovaskuralnih bolesti - akutnog infarkta miokarda i akutnog koronarnog sindroma.

"Nezamjenjivu ulogu u tome imaju i kardiorehabilitacija i 'Banja Vrućica' kao vodeća i referentna ustanova u BiH i u tom kontekstu je bitna karika u lancu zbrinjavanja pacijenata s kardiovaskularnim problemima", objasnio je Čaluk.

Dodao je da kardiolozi imaju u "Banji Vrućici" nezamjenjivog partnera i visokokvalifikovanu ustanovu sa dobrim kadrom i savremenom opremom.

Dragan Unčanin, kardiolog u UKC RS, rekao je da rehabilitacija u liječenju kardiovaskularnih bolesti zauzima važno mjesto, jer se pacijenti kroz banjski tretman pripremaju za svakodnevni život.

"Zadržavanje pacijenta u Klinici za kardiovaskularne bolesti UKC RS je kratko, dva ili tri dana, jer je veliki pritisak zbog dolaska novih pacijenata. Pacijenti, u zavisnosti od problema, na banjskom liječenju ostaju nedjelju ili dvije", kazao je Unčanin.

Istakao je da "Banja Vrućica" ima nezamjenjiv personal i svu potrebnu opremu za rehabilitaciju kardiovaskularnih pacijenata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije