Privreda

Delivero na berzanskom debiju u Londonu doživio fijasko

Delivero na berzanskom debiju u Londonu doživio fijasko
Foto: Flickr/Ilustracija | Delivero na berzanskom debiju u Londonu doživio fijasko

Akcije britanskog startapa Delivero za dostavu hrane, iza kojeg stoji američki Amazon, zabilježile su stmoglavi pad od 30 odsto na današnjem debitovanju na Londonskoj berzi, čime je pompezno najavljivana Inicijalna javna ponuda (IPO) decenije na britanskom tržištu kapitala doživjela fijasko.

U roku od samo nekoliko minuta od otvaranja berze, tržišna vrijednost Deliveroa je srezana za 2,28 milijardi funti, zadavši udarac ambicijama Britanije vezanim za privlačenje brzorastućih tehnoloških kompanija na londonsko finansijsko tržište, prenosi Rojters.

Dugo očekivano listiranje, najveće na Londonskoj berzi u posljednjih deset godina, ministar finansija Rishi Sunak je najavljivao kao "britansku uspješnu tehniološku priču" koja bi mogla da utre put povećanju IPO-a tehnoloških kompanija na Londonskoj berzi.

Međutim, nad debijem Deliveroa se još ranije nadvila sjenka jer su neke od najvećih britanskih investicionih kompanija odlučile da ignorišu ovo listiranje navodeći kao razlog zabrinutost zbog uslova rada u gig-ekonomiji (honorarno angažovanje radnika) i zbog strukture vlasničkih udjela.

Osnivač Delivero Vil Šu naime zadržava svoj vlasnički udio od 6,3 odsto, ali će imati 57,5 odsto glasačkih prava tokom naredne tri godine, a s takvom vlasničkom strukturom kompanija nije mogla da bude uvrštena na prajm listing koji omogućava pristup glavnim FTSE indeksima.

Na samom startu su akcije prodavane po cijeni od 3,90 funti, u donjem cjenovnom rasponu, pri čemu je tržišna vrijednost kompanije iznosila 7,6 milijardi funti, a nakon toga se stropoštala na samo 2,71 funti po akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije