Privreda

"Delta holding" ulaže u hotelijerstvo u RS?

"Delta holding" ulaže u hotelijerstvo u RS?
Foto: N.N. | "Delta holding" ulaže u hotelijerstvo u RS?

ZAJEČAR, BANJALUKA - Srpska kompanija "Delta holding" ne isključuje mogućnost ulaganja u hotelijerstvo u Republici Srpskoj.

Kako je rekla generalna direktorica "Delta Reale Estate" Zorana Burlić na konferenciji za regionalne novinare u Zaječaru, ukoliko se ukaže dobra prilika, ta kompanija će uložiti u hotelijerstvo u Srpskoj, ali to se ništa ne može ostvariti ukoliko nema interesa sa obje strane i ukoliko se one ne dogovore.

"Mi ne poznajemo granice", istakla je Burlićeva.

Tako su prošle godine otvorili hotel "Intercontinental" u Ljubljani, a u glavnom gradu Slovenije imaju u planu da otvore još jedan hotel. Dodali su da su zainteresovani za hotel "Esplanade" u Zagrebu, ali da bi došlo do transakcije, obje strane (prodavač i kupac) moraju da pokažu da žele da dođe do te transakcije.

Iz ove kompanije, kako su rekli,  posebno su ponosni na rad "Delta mola" u Banjaluci i, kako su istakli, ovaj reprezentativni objekat u ovoj godini posjetilo je dva miliona ljudi i prihod je 4,5 miliona evra. Dodali su da su ove godine otvorili ovakav objekat i Varni u Bugarskoj i da planiraju otvaranje "Delta planeta" u Nišu vrijednog 80 miliona evra, kao i njihove nove poslovne zgrade od 40 miliona.

Takođe dodaju, pošto su zastupnici honda vozila, da ukoliko neko od lokalnih partnera iskaže interes da bude zastupnik tog brenda u BiH, nakon što vide da li ispunjava potrebne uslove, odlučiće se i na taj korak.

Iz "Delta holdinga" navode da u narednom periodu imaju na raspolaganju 600 miliona evra za različite investicije u hotelijerstvu, agraru..., a ova kompanija je u ovoj godini imala prihod od 497 miliona evra, što je rast od devet odsto u odnosu na prethodnu godinu, od čega u agraru 236 miliona.

Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", istakao je da ova kompanija, gdje god da odluči da ulaže, to radi javno.

"Ne idemo mimo zvaničnih organa. Uvek se njima prvo javimo", naglasio je on i dodao da je jedan od razloga uspjeha znanje.

"Ništa nema bez znanja", naglasio je on.

Ova kompanija okupila je regionalne novinare iz pet zemalja: Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, kako bi im predstavila i njihov projekat "Naše selo", čiji je cilj da sela u Srbiji opstanu. Tako je tom prilikom otvorena područna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u selu Mala Jasikova, koju pohađa 11 učenika i koja je prvi put obnovljena nakon 80 godina, od kada su je izgradili mještani.

"Smatramo da bez škole selo odumire, jer bez nje nema ni interesovanja mladih parova i porodica da ostanu na svom imanju", rekla je Tijana Koprivica, vođa projekta "Naše selo".

Projekt je počeo prošle godine u dva sela u okolici Zaječara, čiji je cilj da se pokaže da srpska sela mogu opstati, ali da u njih treba ulagati, u edukaciju poljoprivrednika, u nove tehnologije, i treba obezbijediti otkup i prodaju njihovih  proizvoda. U pomenuti projekat uključeno je 40 poljoprivrednih domaćinstava.

U Zaječaru "Delta holding" ima veliki voćnjak i farme svinja i ovaca, na kojima se primjenjuje zadnja riječ tehnologije, što daje velike rezultate, a jedan od podataka koji to dokazuje je da je broj živorođene prasadi po leglu u Srbiji 11,1, a u "Delta agraru" 18,2.*

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije