Privreda

Devet članica EU poziva na uvođenje poreza avioprevoznicima

Devet članica EU poziva na uvođenje poreza avioprevoznicima
Foto: Ilustracija | Devet članica EU poziva na uvođenje poreza avioprevoznicima

​BRISEL - Devet članica EU pozvalo je novu Evropsku komisiju da na nivou cijele Unije uvede porez avio kompanijama kako bi više plaćale za zagađenje okoline i kako bi sve članice bile u istom položaju.

U pismu upućenom novom komesaru za životnu okolinu Fransu Timermansu, ministri finansija Nemačke, Francuske, Holandije, Švedske i još pet država pozvali su da se uvede "neki oblik poreza avioprevoznicima", ne navodeći pojedinosti.

Jedan od najvećih zagovornika je Njemačka koja je već uvela takav porez.

"Njemački porez avioindustriji se već dokazao kao dobar i može biti model u EU za bolju zaštitu klime", rekao je njemački ministar finansija Olaf Šolc.

Evropski ministri kažu da je porez u okviru kojeg "zagađivač plaća poštenu cijenu korišćenja avio prevoza" nužan radi borbe protiv klimatskih promjena.

Saobraćaj je trenutno jedini evropski sektor koji povećava ispuštanje gasova koji dovode do efekta staklene bašte.

"U poređenju s ostalim oblicima transporta, avioprevoz ne plaća dovoljno", piše u pismu.

Porezi na industrije koje zagađuju okolinu top su tema među zemljama članicama EU u kojoj se odluke u pitanjima poput oporezivanja moraju donijeti jednoglasno.

Nova Evropska komisija postavila je kao cilj smanjenje ispuštanja gasova koji dovode do efekta staklene bašte za najmanje 50 posto do 2030.

Švedska je porez avioindustriji uvela 2018., Holandija ga planira 2020., a uvođenje poreza u junu je najavila i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije