Privreda

Dijaspora u BiH godišnje pošalje 1,75 milijardi evra

Dijaspora u BiH godišnje pošalje 1,75 milijardi evra
Foto: Ilustracija | Dijaspora u BiH godišnje pošalje 1,75 milijardi evra
Fena

SARAJEVO - Bosanskohercegovačka dijaspora, koja godišnje šalje u Bosnu i Hercegovinu 1,75 milijardi evra, što čini 13,5 odsto BDP-a Bosne i Hercegovine, dobro je integrisana u zemljama boravka te ima veliki potencijal, ali i želju da doprinese razvoju BiH.

Tim povodom USAID je u Sarajevu organizovao radni ručak s predstavnicima medija, sa željom da detaljnije predstavi projekat "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH".

Takođe, imali su na umu ulogu medija koja je ključna za kreiranje pozitivne atmosfere za privlačenje i motivisanje dijaspore da se odluče na investiranje u svoju domovinu.

Ovaj program podrške potencijalnim investitorima iz dijaspore, koji je započet u aprilu 2017. a trajaće do 2022. godine, sprovodi USAID.

Cilj projekta, čiji ukupan budžet iznosi 5,2 miliona dolara, je da promoviše, stimuliše i podrži investicije iz dijaspore u BiH. Šef Misije USAID-a u BiH Peter Dafi naveo je da su proteklih nekoliko godina analize pokazale da postoji ogroman neiskorišten potencijal dijaspore, a koji može mnogo doprinijeti, ne samo u smislu investicija, već i na drugi način.

"Jako je značajna i druga strana, a to je da dijaspora može da pokrene neke značajne ekonomske reforme", istakao je Dafi. 

Kako je rekao, od ovog projekta očekuju dovođenje većeg broja investicija u BiH, ali i poticanje dijaspore da bude malo aktivnija u smislu da bude glas koji će zagovarati više reformi.

Naravno, dodao je, postojaće izvjesni izazovi kao što su korupcija i težak poslovni ambijent. Međutim, Dafi smatra da ne treba ignorisati ove izazove te da, zajednički, uz pomoć medija mogu potaknuti lakšu i bržu registraciju biznisa u BiH te na taj način pomoći dijaspori.

Šef projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" Sanjin Arifagić ukratko je predstavio projekat te naglasio da dijaspora može imati ključnu ulogu u razvoju BiH, ali da ih je sve teže nagovoriti na povratak u svoju domovinu.

On je objasnio da kroz ovaj projekat imaju namjeru da pruže podršku 140 kompanija, što bi za rezultat imalo investicije od najmanje 22 miliona dolara i kreiranje najmanje 250 radnih mjesta.

Podrška bi se ogledala u davanju finansijskih stimulansa u vidu nepovratnih grantova te tehničkoj i savjetodavnoj podršci. Prosječan grant iznosit će oko 30 do 35 hiljada evra, a kompanije koje mogu aplicirati ne smiju biti starije od pet godina, moraju biti registrovane u BiH te na neki način povezane sa dijasporom.

Bh. preduzetnici koji su nakon povratka iz dijaspore osnovali svoje firme, Ajša Begović-Obarčanin i Muris Obarčanin te Jasmin Hošo, predstavili su svoje uspješne poslovne priče.

Bračni par Obarčanin je nakon povratka iz Holandije 2009. godine, tri godine nakon toga u Vogošći otvorio fabriku "MDG International" koja se bavi mašinskom proizvodnjom te su na taj način uspjeli povezati Holandiju i BiH.

Jasmin Hošo, povratnik iz Njemačke, s porodicom se vratio u BiH 1996. godine, a svoje znanje i kompetentnost pokazao je kao direktor kompanije "Tondach BiH" te kao koordinator za jugoistočnu Evropu "Tondach Gleinstaetten".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije