Privreda

Direktor IRB-a o posjeti Rusiji: Ponuđena saradnja u vrijednosti 200 miliona dolara

Direktor IRB-a o posjeti Rusiji: Ponuđena saradnja u vrijednosti 200 miliona dolara
Foto: Srna/Arhiva | Direktor IRB-a o posjeti Rusiji: Ponuđena saradnja u vrijednosti 200 miliona dolara
Nezavisne novine

BANJALUKA - Posjeta delegacije Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske Rusiji bila je veoma uspješna, jer su privrednici iz ove zemlje Srpskoj ponudili saradnju čija bi vrijednost godišnje trebalo da bude 200 miliona dolara, istakao je vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

Vrhovac je u intervjuu Srni rekao da je ovo veoma bitno, jer je dosadašnja robna razmjena Srpske sa Nižnjenovgorodskom oblasti iznosila 17,5 miliona dolara.

"Značaj posjete vidjeće se u narednom periodu, a izuzetno značajan će biti i dolazak ruskih privrednika u Republiku Srpsku. Ruski privrednici zainteresovani su za saradnju sa Republikom Srpskom i zato se spremamo za njihov dolazak u septembru na Drugu investicionu konferenciju 'Invest Srpska 2022' koja će biti u Prijedoru", naveo je vršilac dužnosti IRB-a.

On je naglasio da radi toga započinje pripremu sastanaka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, kao i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

"Tokom našeg boravka u Rusiji vidljiva je bila naklonost i poštovanje prema Dodiku, zbog neuvođenja sankcija Rusiji, te prijateljstvu sa predsjednikom ove zemlje Vladimirom Putinom što je, itekako, važno", dodao je Vrhovac.

"Ruska delegacija sagledala sve potencijale Srpske i ponudila kvalitetnu saradnju"

Prema njegovim riječima, posjeta Rusiji jeste jedna od najznačajnijih za predstavnike Republike Srpske.

"Imali smo sastanak sa delegacijom Privredne komore Rusije, što je izuzetno. U sastavu ove komore je 155 oblasnih privrednih komora koje će dobiti podatke o mogućnostima ulaganja u Republiku Srpsku", rekao je Vrhovac.

On je naveo da je na sastanku sa ruskim privrednicima ponuđen i sporazum kao pravni osnov za saradnju.

"Posjetili smo i Nižnji Novgorod kao jednu od pet najbogatijih oblasti u Rusiji. Imali smo niz sastanaka, među kojima sa predstavnicima Privredne komore ove oblasti, ali i sa uglednim ruskim privrednicima. Oduševilo me što je ruska delegacija bila izuzetno pripremljena za našu posjetu, jer su sagledali sve potencijale Republike Srpske i ponudili kvalitetnu saradnju", pojasnio je Vrhovac.

On je napomenuo da su Rusiji uvedene nepravedne sankcije i zato ima problem sa dobavljačima, što otvara prostor Republici Srpskoj.

"Dobili smo 'bar kod' koji sadrži 734 vrste sirovina koje su Rusiji u ovom trenutku neophodne. Zato postoji interes da saradnja sa Srpskom odmah bude uspostavljena. Brojne su oblasti u kojima možemo sarađivati od drvoprerađivačke, prehrambene, pa do medicinske. Sada je sve do nas i vjerujem da ćemo šansu iskoristiti", kaže Vrhovac.

On je napomeno da bi srpsko-ruski forum trebalo da bude krajem oktobra ili početkom novembra ove godine u Banjaluci kome bi, uz privrednike, bili prisutni i predstavnici vlasti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije