Privreda

Đapo: GIKIL mora poštovati zakone BiH

Đapo: GIKIL mora poštovati zakone BiH
Foto: Ilustracija | Đapo: GIKIL mora poštovati zakone BiH

SARAJEVO - Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo razgovarala je danas s predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabašešom Gangulijem te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez ekološke dozvole.

Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvijestili su ministarku Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor s jednom od sertifikovanih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole.

Problemi u GIKIL-u nastali su usljed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoline propisane ekološkom dozvolom.

Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring uticaja na okolinu, kao i određene mjere za smanjenje emisija otrovnih materija u vodu, vazduh i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.

"Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone BiH i pokazati društvenu odgovornost, jer građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uvjetima i žive u zdravom okruženju", kazala je Đapo.

Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uslove i u skladu sa njima podnese zahtjev za izdavanje ekološke dozvole, Federalno ministarstvo ekologije i turizma će ga odmah dati u proceduru i izjasniti se o tome, saopšteno je iz Kabineta Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije