Privreda

Đapo: GIKIL ne zadovoljava ni minimum za izdavanje ekološke dozvole

Đapo: GIKIL ne zadovoljava ni minimum za izdavanje ekološke dozvole
Foto: gikl.ba | Đapo: GIKIL ne zadovoljava ni minimum za izdavanje ekološke dozvole
Srna

TUZLA - Ministar zaštite životne sredine i turizma Federacije BiH Edita Đapo rekla je danas da je kompaniji "Global ispat koksna industrija Lukavac" /GIKIL/ još u januaru prošle godine istekla ekološka dozvola, te da se sve vrijeme u pogledu pitanja i postupaka zaštite životne sredine ovo postrojenje ponašalo krajnje brutalno i nedisciplinovano.

"GIKIL ne zadovoljava ni minimum za izdavanje nove ekološke dozvole", rekla je Đapo u Tuzli tokom razgovora sa premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem.

Vlada Tuzlanskog kantona, iako nema direktne vlasničke ingerencije, svjesna je kompleksnosti situacije i nastoji iznaći najbolje rješenje, navedeno je danas na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

"Glavni razlog za ovu situaciju je trenutna uprava GIKIL-a koja sprječava Vladu Tuzlanskog kantona da putem svoje kompanije KHK Lukavac preuzme upravljačke strukture u GIKIL-u", rekao je Suljkanović, ističući da se određeni koraci predizimaju i na ovom planu.

Suljkanović je rekao da odustajanjem GSHL-a /KHK i GSHL su osnivači GIKIL-a/ od pokrenutog arbitražnog postupka, stvoreni su preduslovi da domaće pravosudne institucije okončaju pokrenuti spor za rješavanje vlasničke strukture u GIKIL-u, što je bilo zakočeno prethodno pokrenutim postupkom.

"Eventualnio preuzimanje upravljačkih struktura u GIKIL-u, omogućilo bi i preduzimanje konkretnih koraka ka stabilizaciji stanja u ovom preduzeću", rekao je Suljkanović.

Premijer Tuzlanskog kantona naglasio je da Vladi nije cilj zatvaranje ovog privrednog subjekta, ali da njegovo poslovanje i društvena odgovornost moraju biti dovedeni u red.

Problem GIKIL-a nije smao zaštita okoline. GIKIL je kompleksan slučaj, posebno ako se ima u vidu da, osim 1.000 radnika, koliko radi u ovom preduzeću, njegovo poslovanje obezbjeđuje oko 30 odsto željezničkog saobraćaja za "Federalne željeznice" i oko tri odsto bruto društvenog proizvoda.

Na današnjem sastanku Đapo i Suljkanovića rečeno je dda bi zatvaranje GIKIL-a imalo nesagledive posljedice s aspekta gubitka ugovora sa dobavljačima i kupcima, kao i nemogućnost kasnijeg ponovnog povratka na tršište.

U aprilu se dogodila ekološka katarstrofa kada je došlo do pucanja nasipa na postrojenju za transport otpadnih voda i izlivanja ove tekućine u rijeku Spreču, a u avgustu je u lukavačkoj firmi eksplodirao rezervoar te je došlo do isticanja amonijaka.

Tom prilikom su povrijeđena i tri radnika, dok su četiri vatrogasca zatražila medicinsku pomoć radi udisanja amonijaka.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije