Privreda

Đedović: Nizak nivo proizvodnje uglja u Kolubari, uvozimo ga

Đedović: Nizak nivo proizvodnje uglja u Kolubari, uvozimo ga
Foto: Ilustracija/Arhiva | Đedović: Nizak nivo proizvodnje uglja u Kolubari, ugalj se uvozi

Ministar energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je da je proizvodnja uglja na kopu "Kolubara" bila na niskom nivou u maju, te da Srbija uvozi ugalj kako bi termoelektrane radile neometano.

"Proizvodnja je u maju u 'Kolubari' bila na niskom nivou, imali smo smanjenje preko 40 odsto. Uvozi se ugalj jer je država prepoznala da ima problema u proizvodnji uglja i za to izdvojila znatna sredstva da bi termoelektrane radile neometano", rekla je Đedovićeva za RTS.

Ona je navela da je u prvom kvartalu zabilježeno kašnjenje u realizaciji investicija, pa je zato bio manji odliv sredstava.

"To nije cilj, već da se realizuju investicije i da idemo napred u proizvodnji i izgradnji novih proizvodnih kapaciteta", rekla je Đedovićeva.

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je od prošlog mjeseca akcionarsko društvo zatvorenog tipa, a Đedovićeva ističe da se formiranje novog nadzornog odbora može očekivati brzo.

"Došli smo do veoma dobrih kandidata iz zemlje i sveta. Nije lako dovesti iskusne i kredibilne ljude u kompaniju koja je na ovom nivou zastoja u razvoju i ima nagomilane probleme koje treba sistemski rešavati, ali zadovoljna sam jer EPS ima veliki potencijal i to je naša najveća nacionalna kompanija koja ima preduslove za razvoj", rekla je Đedovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije