Privreda

Pratite nas na Google news

Đokić: BiH nije u interesu novi spor sa Hrvatskom

Đokić: BiH nije u interesu novi spor sa Hrvatskom
Foto: N.N. | Đokić: BiH nije u interesu novi spor sa Hrvatskom
Srna

​BANJALUKA - Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas Srni da je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik postupio odogovorno kada je pokrenuo inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ocijenivši da BiH nije potreban spor sa Hrvatskom i da bi to još više zakomplikovao odnose kada je riječ o otvorenim pitanjima koje od ranije imaju ove dvije zemlje.

"Ako bi nastao i trajao novi spor štetu bi imala Republika Srpska i srpski narod. Zbog toga smatram opravdanim taj potez i ne vidim nijedan razlog za to da izgradnja Pelješkog mosta ne bude nastavljena na osnovu ranije utvrđene dinamike, tim prije što je i Hrvatska aktivnostima u vezi sa izgradnjom mosta na Savi kod Gradiške pokazala da želi graditi odnose sa BiH i rješavati otvorena pitanja koja podstiču razvoj", naglasio je Đokić.

On je ocijenio da je zbog toga Dodik postupio odgovorno, te izrazio očekivanje da će u Narodnoj skupštini taj stav imati dvotrećinsku podršku narodnih poslanika.

"I opozicija bi trebala da podrži stav srpskog člana Predsjedništva BiH. Ovo je trenutak u kojem svi iz Srpske treba da pokažemo jedinstvo zbog toga što bi u slučaju da bude otvoren spor to moglo nanijeti štetu Republici Srpskoj. I poslanici opozicije treba da brinu o dugoročnim i strateškim interesima Srpske i zato očekujem da i oni to podrže", naglasio je Đokić.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa za i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupština Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije