Privreda

Đokić: Energetika važan stub razvoja Srpske

Đokić: Energetika važan stub razvoja Srpske
Foto: Nezavisne/Arhiva | Đokić: Energetika važan stub razvoja Srpske

BANJALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je politika Srpske da nema privatizacije "Elektroprivrede Republike Srpske" (ERS), te istakao da će energetika i dalje biti važan stub razvoja Srpske.

Đokić je rekao da Srpskoj odgovara da ima što više partnera uključenih u gradnju energetskih objekata, ali da to ni u kom slučaju nije privatizacija ERS-a, niti se ona može desiti na onim kapacitetima koji su izgrađeni i u funkciji.

"Možemo govoriti o partnerskom odnosu samo za objekte koji će se graditi ili koji se grade, a ne na postojeće gdje je vlasnički odnos jasno definisan i ne može se promijeniti jer je politika Srpske da nema privatizacije ERS-a", rekao je Đokić.

U završnom obraćanju o Prijedlogu zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je danas razmotren u Narodnoj skupštini, Đokić je poručio da će politika Srpske u energetskoj oblasti i dalje biti odgovorna.

"Mislim da će energetika i dalje biti važan stub našeg razvoja", rekao je Đokić.

On je naveo da je odgovarajućim strateškim dokumentima Srpske predviđeno da se do 2035. godine u elektroenergetski sektor investira oko 11,5 milijardi KM.

"Do sada je na tom planu investirano skoro tri milijarde KM, a u ovom času imamo aktivnih projekata, koji se grade u vrijednosti oko 2,2 milijarde KM", rekao je Đokić.

On je istakao da je zakon o obnovljivim izvorima energije potrebno usvojiti jer će biti u funkciji unapređenja ukupnih aktivnosti u elektroenergetskom sektoru u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije