Privreda

Đokić: Počinje obračun sa lažnim koncesionarima

Đokić: Počinje obračun sa lažnim koncesionarima
Đokić: Počinje obračun sa lažnim koncesionarima
Nikola Salapura

BANJALUKA - Vlada RS bi u ovoj godini trebalo da izvrši reviziju svih potpisanih koncesionih ugovora iz oblasti energetike, a oni na kojima se iz neopravdanih razloga ništa ne radi biće poništeni, potvrđeno je "Nezavisnim".

Potom će, kako nam je rečeno, uslijediti raspisivanje novih javnih poziva, gdje će se za te projekte moći prijaviti novi investitori.

Istovremeno, iz vrha MUP-a RS nam je potvrđeno da je policija RS već započela određene provjere kada su u pitanju pojedini koncesioni ugovori sklopljeni između Vlade RS i raznih investitora, a koji nisu realizovani u skladu sa definisanim rokovima. Kako nam je rečeno, nakon izvršenih provjera, policija RS će preduzeti konkretne mjere, u slučajevima gdje budu otkrivene nepravilnosti.

Inače, podaci koji su dostupni na internet stranici Komisije za koncesije RS pokazuju da je u RS od 2000. godine potpisano 276 koncesionih ugovora, od čega se najveći dio odnosi na sektor koji pokriva Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS. Naime, prema podacima Komisije, ovo ministarstvo je u tom periodu izdalo 198 koncesija iz ovog sektora, uključujući i ugovor za projekat "HES Vrbas", koji je potpisala Vlada RS i kao takav je jedini koji je Vlada RS potpisala. Iz ovih podataka je vidljivo i da je prvi ugovor o koncesiji potpisan 31. oktobra 2000. godine, dok je posljednji potpisan 28. septembra prošle godine. Među njima, najviše ugovora je potpisano za izgradnju malih hidroelektrana u RS.

Podsjećamo da je Vlada Pere Bukejlovića, za vrijeme svog mandata, dala najviše koncesija za izgradnju malih hidroelektrana u RS.

Najave ovakvih aktivnosti već nailaze na podršku ulagača koji ističu da će se nakon Vladine revizije vidjeti ko su pravi investitori, a ko obični špekulanti.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da će u narednom periodu kontinuirano pratiti realizaciju svih koncesionih aktivnosti u sektoru energetike.

"Moram da najavim da ćemo svima onima koji su dobili koncesije ranijih godina, a do sada nisu realizovali ugovorene obaveze, te koncesije poništiti i raspisati poziv za nove", rekao je Đokić. Pojasnio je da žele da ono što je moguće realizovati, u pogledu izgradnje energetskih objekata, rade što brže i u što većem obimu.

Prema Đokićevim riječima, svako ko je po ugovoru imao određenu obavezu, a koju u određenim rokovima nije ispunio, trebalo je da snosi sankcije zbog toga.

"To se nije dešavalo i zato još imamo dosta koncesija koje su dodijeljene, na kojima se ništa nije uradilo i ne radi dovoljno, i zato tu aktivnost moramo promijeniti", istakao je Đokić. Dodao je da će Vladi RS i Komisiji za koncesije RS predložiti da se u ovoj godini odlučnije radi na tome da svi koncesioni ugovori koji nisu ostvareni, i gdje nema opravdanja zašto se kasni, budu poništeni.

Dragan Jerinić, generalni sekretar Udruženja "Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora", rekao je da ovo udruženje daje punu podršku namjeri ministra Đokića, jer smatra da je to ispravan put.

"Tako će se vidjeti ko su pravi investitori, a ko su špekulanti", kazao je Jerinić i dodao da bi to moglo otvoriti put pravim investitorima da više ulažu u taj sektor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije