Privreda

Đokić: Srbija i Srpska iskazale spremnost za izgradnju HE "Foča" i "Paunci"

Đokić: Srbija i Srpska iskazale spremnost za izgradnju HE "Foča" i "Paunci"
Foto: Srna | Đokić: Srbija i Srpska iskazale spremnost za izgradnju HE "Foča" i "Paunci"

BANJALUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da su Srpska i Srbija izrazile spremnost za realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana (HE) "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini, ukupne vrijednosti oko 245 miliona evra.

Đokić je rekao novinarima u Banjaluci da bi HE "Foča" trebalo da ima snagu oko 44,15 megavata, a HE "Paunci" 43,25 megavata.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske dodijelila juče "Elektroprivredi Republike Srpske" /ERS/ koncesije za izgradnju i korištenje ovih hidroelektrana.

"ERS će uskoro formirati koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa `Elektroprivredom Srbije` s ciljem da Srpska i Srbija izgrade ove energetske objekte", rekao je Đokić nakon sjednice Mješovitog energetskog komiteta Srpske i Srbije kojom je predsjedavao zajedno sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Aleksandrom Antićem.

On je naveo da su od predstavnika Srbije dobili jasna uvjeravanja da je ova zemlja spremna za realizaciju tog projekta.

"Odnosi u okviru zajedničkog preduzeća biće naknadno uređeni i to na principu definisanja udjela Srpske i Srbije. Nedavno je održan sastanak premijera Srpske Radovana Viškovića sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić, na kojem je dat poseban značaj ovom energetskom projektu", rekao je Đokić.

On je ocijenio da je projekat isplativ, te da se može operativno ostvariti i završiti narednih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije