Privreda

Đokić: Srpska nema namjeru da odustane od projekta "Gornji horizonti"

Đokić: Srpska nema namjeru da odustane od projekta "Gornji horizonti"
Foto: Srna | Đokić: Srpska nema namjeru da odustane od projekta "Gornji horizonti"

BANJALUKA - Republika Srpska nema namjeru da odustane od izgradnje sistema hidroelektrana "Gornji horizonti" Dabar, Nevesinje i Bileća u koji je do sada uložila 147 miliona KM, poručio je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Đokić je rekao Srni da Republika Srpska mora nastaviti realizaciju ovog projekta, istakavši da su neki od objekata već završeni, a da će naredna faza biti izgradnja ostalih objekata kao što su brana, akumulacije, te objekata za instaliranje elektro i mašinske opreme.

Komentarišući današnju izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Mostaru da ima podršku Hrvatske da pokušaju zaustaviti projekat "Gornji horizonti", Đokić je rekao da Izetbegović nije ovlašten čovjek iz BiH koji može pregovarati sa bilo kim o ekonomskim pitanjima.

"Izetbegović ima neku političku ulogu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i očito da sebi daje daleko veći značaj nego što mu pripada i želi biti neki politički gospodar u BiH, bar u FBiH kod Bošnjaka", smatra Đokić.

Iznenađen je, kaže, da je hrvatski premijer Andrej Plenković o ovom projektu razgovarao sa neovlaštenim predstavnicima.

Đokić je upitao zašto Plenković nije pozvao na razgovor predstavnike Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva kako bi dobio sve potrebne informacije o ovom projektu.

On je istakao da će ovaj projekat imati ogromnu vrijednost za Republiku Srpsku i za BiH.

"Samo je Izetbegoviću palo na pamet da posluša neke 'nadri savjetnike' koji govore o tome da će taj režim voda ugroziti ekološku sferu u nekom dijelu FBiH i Hrvatske. Ovim projektom ništa neće biti pogoršano, već poboljšano jer će biti kvalitetno regulisan režima voda u Hercegovini u periodu suše i većeg nivoa vode", istakao je Đokić.

Đokić je rekao da se po ko zna koji put ponavlja namjera da se konstantno želi sprečavati razvoj ekonomije i života u BiH.

"Ova tema ima političku pozadinu i pokazuje da je na sceni brutalan obračun sa Republikom Srpskom i da se on ne želi zaustaviti", rekao je Đokić.

On je podsjetio da je ovaj projekat poznat BiH više od 40 godina i da bi se davno počeo razvijati da nije bilo ratnih zbivanja u BiH, a naglasio je da dugoročno i Hrvatska imati ogromnu korist od ovog projekta jer će nivo vode u Bilećkom jezeru biti veći, što će dati mogućnost izgradnje HE "Dubrovnik 2".

On je podsjetio da je pitanje sticanja ekološke dozvole za ovaj projekat bio proces kroz koji je prošla "Elektroprivreda Republike Srpske" i trajao je više od tri godine.

"Rješavajući po tužbama koje su podnesene protiv Republike Srpske zbog sticanja ekološke dozvole Sud BiH nije našao primjedbe koje bi bile osnovane. Zato je Republika Srpska nakon dobijanja ekološke dozvole stupila realizaciji ovog projekta", zaključio je Đokić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da ima podršku Hrvatske da pokušaju zaustaviti projekat "Gornji horizonti".

Izetbegović je rekao da je s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku dogovorio da to pokušaju jer bi to, kako je naveo, u potpunosti izmjenilo ekološki sistem u Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije