Privreda

Đokić: Visok nivo gubitaka u distributivnim preduzećima

Đokić: Visok nivo gubitaka u distributivnim preduzećima
Foto: Dražan Pozderović | Đokić: Visok nivo gubitaka u distributivnim preduzećima
Srna

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da pojedina distributivna preduzeća u okviru "Elektroprivrede Republike Srpske" imaju visok nivo gubitaka u prvih pola godine, ali da su razlozi za gubitke u poslovanju različiti.

Đokić je naveo da i "Elektrokrajina", kao najveće distributivno preduzeće, ima evidentiran gubitak.

"U toku je proces restruktuiranja distributivnih preduzeća, koja su odobrila program smanjenja broja radnika po osnovu otpremnina. Taj program se realizuje s ciljem rasterećenja svih vidova troškova koji utiču na finansijski rezultat", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je u narednih nekoliko godina cilj ne samo konsolidovano, nego finansijski moćno preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske".

"Vjerujem da mi taj cilj možemo ostvariti. Konsolidovana 'Elektroprivreda' neće imati gubitke u poslovanju i vjerujem da će nastaviti sve one aktivnosti koje su planirane u skladu sa Strategijom razvoja energetike", naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, plan je da "Elektroprivreda" bude nosilac velikih investicionih projekata, da nastavi započete i gradi nove energetske objekte.

"Tu prvenstveno mislim na Hidroelektranu 'Dabar', HE 'Bistrica', pripremu za realizaciju zajedničkog projekta sa Srbijom kad je riječ o HE 'Buk Bijela', kao i još dvije elektrane na gornjem toku rijeke Drine", rekao je Đokić.

On je dodao da je planirana i izgradnja solarnih elektrana u Hercegovini gdje "Elektroprivreda" već ima dodijeljenu koncesiju, te izgradnja vjetroelektrana, gdje ovo preduzeće ima koncesiju na lokaciji kod Berkovića.

"Ne sumnjam da ćemo po završetku procesa restruktuiranja preduzeća imati stabilnu energetsku situaciju i da ćemo imati još bolje javno preduzeće", naveo je Đokić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije