Privreda

Đokić: Vlada Srpske će nastaviti da podržava energetski sistem

Đokić: Vlada Srpske će nastaviti da podržava energetski sistem
Foto: Srna | Đokić: Vlada Srpske će nastaviti da podržava energetski sistem

PALE - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će Vlada Republike Srpske nastaviti sa podrškom energetskom sistemu, pa tako i preduzeću "Elektrodistribucija" Pale koje je veoma značajno za Srpsku.

Đokić je, nakon sastanka sa rukovodstvom "Elektrodistribucije" Pale na čelu sa direktorom Acom Stanišićem, rekao novinarima da su tu podršku Vlade Republike Srpske imali i ranije, posebno kada su išli u razvoj novih proizvodnih kapaciteta.

"Svi smo mi dio jednog sistema koji je u funkciji građana. Moramo činiti sve da građanima obezbijedimo kvalitetnu električnu energiju na vrijeme, i po cijenama koje su i dalje najniže u regionu, a naša politika će ostati takva i u budućnosti", istakao je Đokić.

On je naglasio da je sa direktorom i članovima uprave analizirao sve efekte pozitivnog procesa reorganizacije, koji je sproveden u prošloj godini, a već se sada vide pozitivni rezultati u svim distributivnim preduzećima, pa i na Palama.

Đokić je podsjetio da je cilj procesa restrukturisanja bio da ova preduzeća kroz proces ukupne tranzicije koja se radi u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske", dođu u poziciju da mogu efikasno izvršavati sve svoje zadatke u okviru svojih nadležnosti i da budu istinski, pravi, potpuni servis građana u bezbjednosnom i kvalitetnom snabdijevanju električnom energijom.

Prema njegovim riječima, "Elektrodistribucija" Pale ima svoje specifičnosti koje nemaju druga preduzeća, zato što imaju konfiguraciju prostora takvu da ona zahtjeva jako puno napora u svakoj intervenciji i održavanju mreže.

"To nije jednostavno, posebno kada imamo u vidu klimatske prilike koje su u ovom kraju specifične, ali oni čine velike napore da sistem održavaju, da obezbijede kvalitetno i redovno snabdijevanje svih potrošača", rekao je on.

Prema Đokićevim riječima, i "Elektrodistribucija" Pale se nakon razdvajanja djelatnosti, kada je distribucija odvojena od snabdijevanja, našla u novoj ulozi, koja se karakteriše kroz ulaganja u mrežu, održavanje postojeće i poboljšanje kapaciteta u mreži.

Đokić napominje da se to odnosi na područje Jahorine, gdje je neophodno investirati ozbiljan novac kako bi se omogućilo bezbjedno i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom u narednom periodu, imajući u vidu da je ta turistička destinacija u ekspanziji.

On kaže da su razgovarali i o ljudskim resursima, istakavši da treba voditi računa da se sačuva postojeći kadar, da se ulaže u njegovo obrazovanje i zaštitu, ali i da se oštro sankcioniše nerad i svi oni koji zloupotrebljavaju pozicije i izbjegavaju obaveze.

Đokić je naglasio da se posebna pažnja posvećuje kontroli svih troškova, jer je sada upravljanje rashodima drugačije nego proteklih godina.

Direktor "Elektrodistribucije" Pale Aco Stanišić izjavio je da su Đokića upoznali o problemima na teritoriji koju pokriva preduzeće, o realizovanim i budućim ulaganjima.

On je rekao da je dobio uvjeravanje da će imati punu podršku od Vlade, ministra i preduzeća "Elektroprivreda Republike Srpske".

Stanišić kaže da im je sada najbitnije ulaganje u Jahorinu i razvijanje mreže na planini, kako bi ispratili sve ono što radi Olimpijski centar, kao i poboljšanje naponskih prilika u opštinama gdje je povećana potreba za električnom energijom.

"U posljednje vrijeme imamo ozbiljniji razvoj u opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale i sigurno ćemo to pratiti", naveo je on i dodao da će podršku imati i u opštinama gdje je potrebno obnoviti energetsku mrežu i objekte.

Stanišić je rekao da je ove godine prioritet bila opština Sokolac, gdje je mreža bila u lošem stanju, da su krenuli i sa radovima u opštini Foča, a u idućoj godini će nastaviti rad u svim opštinama koje pokriva "Elektrodistribucija" Pale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije