Privreda

Pratite nas na Google news

Đokić na najvećem sajmu vjetroenergije u Njemačkoj

Đokić na najvećem sajmu vjetroenergije u Njemačkoj
Foto: N.N. | Đokić na najvećem sajmu vjetroenergije u Njemačkoj
N.N.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić posjetio je danas najveći sajam vjetroenergije, koji se održava u njemačkom gradu Husum na sjeveru Njamačke, gdje se nalaze najveći parkovi vjetroelektrana u Njamačkoj.

Na sajmu su izložena i predstavljena najveća dostignuća u oblasti vjetroenergije, kao i razvojni pravci u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a posebno vjetroenergije.

U toku sajma organizovani su sastanci sa predstavnicima više kompanija koje se bave izgradnjom vjetroelektrana u Evropi i van evropskih prostora.

Đokić se tom prilikom sastao i sa vodećim menadžerima kompanije "Vestas" iz Danske, koja je jedan od najvećih proizvođača opreme za vjetroelektrane.

Tokom svih organizovanih sastanaka, Đokić je upoznao domaćine i zainteresovane  investitore o potencijalima za vjetroelektrane u Republici Srpskoj, kao i propisima i procedurama za investiranje u energetski sektor u Republici Srpskoj.

U delegaciji je, pored Đokića, i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović sa saradnicima. Opština Nevesinje raspolaže sa velikim potencijalima u oblasti vjetroenergije, a to potvrđuju do sada dodijeljene koncesije za izgradnju vjetroelektrana.

Zainteresovanim investitorima i budućim partnerskim kompanijama je upućen poziv da posjete Republiku Srpsku  i oni su poziv prihvatili.

Sajam vjetroenergije u gradu Husum je jedan od najvećih međunarodnih događaja u ovoj oblasti, koji godišnje okuplja oko 1000 izlagača iz 40 zemalja svijeta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije