Privreda

Do cijena goriva putem mobilne aplikacije

Do cijena goriva putem mobilne aplikacije
Foto: N.N. | Do cijena goriva putem mobilne aplikacije

​SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon što izaberete grad, otvara vam se mapa sa benzinskim pumpama, a kada kliknete na neku od njih, dobijate aktuelne cijene goriva.

Ukratko, tako funkcioniše aplikacija Federalnog ministarstva trgovine, putem koje, za manje od pet sekundi, možete da utvrdite koliko koštaju naftni derivati na prodajnim mjestima u 76 lokalnih zajednica u FBiH.

Vlasnici automobila u Srpskoj zasad nemaju takvu aplikaciju kojom bi provjerili cijene goriva u RS, ali kako ističe sagovornik "Nezavisnih", u tom smjeru se radi.

Naime, novim Zakonom o trgovini predviđeno je da Ministarstvo trgovine i turizma RS od trgovaca prikuplja podatke o trgovini i trgovinskoj mreži, cijenama, promjeni cijena robe i usluga, zalihama i marži, radi praćenja efekata mjera ekonomske politike u oblasti tržišta i trgovine.

"Na ovaj način će se stvoriti pretpostavke da se potrošačima u RS omoguće podaci o cijenama naftnih derivata na pojedinim benzinskim pumpnim stanicama. Podzakonskim aktom biće bliže uređeni sadržaj i način prikupljanja podataka", kazali su iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Dok se to ne dogodi, "Nezavisne" su testirale aplikaciju koja prikazuje cijene goriva u FBiH, i utvrdili smo da, doslovno, u dlanu, putem pametnih mobilnih telefona, možete da uporedite cjenovnike na pumpama i utvrdite koja je od njih najjeftinija.

I ne samo to, već nakon što izaberete neko prodajno mjesto, klikom na vrstu goriva koja vas zanima, možete da saznate i kretanje njegovih cijena u tekućem mjesecu.

Da je ovakva aplikacija korisna, te da bi ih trebalo biti i više, kako bi se obuhvatile i ostale vrste robe i usluga, smatra Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača", koja ističe da je za kupce veoma bitno da budu informisani.

"Mi uvijek apelujemo na potrošače, s obzirom na to da imamo slobodno formiranje cijena, da budu informisani, te na različitim mjestima pronađu informacije i uporede ih", rekla je Bulićeva za "Nezavisne".

Federalno ministarstvo trgovine je, podsjetimo, u junu u Mostaru predstavilo finalnu verziju besplatne mobilne aplikacije "FMT FBiH oil info", koja građanima donosi informacije o cijenama goriva na svim pumpama u FBiH.

"Aplikacija može biti besplatno preuzeta na veb-stranici Federalnog ministarstva trgovine", izjavio je tada federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Dok za nekoliko sekundi možete da provjerite cijene goriva u FBiH, u RS vam zasad preostaje samo da obiđete više pumpi i pronađete najjeftiniju.

Vašu analizu možete da uporedite i sa prosjekom u BiH, koji je na početku ove sedmice bio sljedeći - benzin 95 koštao je 2,26, benzin 98 bio je za 10 feninga skuplji, dok je za litar dizela trebalo izdvojiti 2,31 KM. U odnosu na prošlu sedmicu, cijene benzina nisu korigovane, dok je dizel poskupio za jedan fening.

Moguće poskupljenje goriva u BiH

Udruženje "Naftni komitet u BiH" potvrdilo je juče da je u narednom periodu moguć rast cijena goriva u BiH.

"Prateći posljednja svjetska dešavanja i rast cijena sirove nafte usljed napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, upozoravamo da će se globalni trendovi odraziti i na tržište naftnih derivata u BiH", saopšteno je iz ovog udruženja.

"Naftni komitet u BiH" izražava nadu da rast cijena na tržištu neće potrajati, te da će u kratkom vremenskom roku doći do stabilizacije globalnog tržišta sirove nafte, a posljedično i maloprodajnog tržišta naftnim derivatima u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije