Privreda

Do kraja godine memorandum o saradnji BiH i Grčke u oblasti turizma

Do kraja godine memorandum o saradnji BiH i Grčke u oblasti turizma
Foto: Ilustracija | Do kraja godine memorandum o saradnji BiH i Grčke u oblasti turizma

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se danas u Atini s ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom, s kojim je razgovarao o unapređenju i budućim modelima saradnje u oblasti turizma.

Sagovornici su istakli da su bilateralni odnosi BiH i Grčke dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za njihovo jačanje na obostranu korist.

Košarac je izrazio zahvalnost vlastima Grčke zbog odluke o otvaranju granica za državljane BiH, koji pri ulasku u ovu zemlju imaju isti tretman kao građani Srbije, što je rezultat dogovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

On je istakao da je Grčka prepoznata u EU kao turistička zemlja, čija se iskustva i znanja mogu primijeniti i značajno doprinijeti razvoju turizma u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Košarac informisao je grčkog kolegu o naporima nadležnih entitetskih organa u saniranju negativnih efekata pandemije virusa korona na turistički sektor. Naglasio je da je cilj razvijati jasne strategije koje će turizam u Republici Srpskoj i Federaciji BiH učiniti atraktivnom privrednom granom, obezbijediti nova radna mjesta i stvarati nove vrijednosti. 

Ministri Košarac i Teoharis razmotrili su modele buduće saradnje, te usaglasili da će do kraja godine dva ministarstva potpisati memorandum o saradnji u oblasti turizma. Ministar Košarac najavio je da će zajedno s nadležnim entitetskim ministrima aktivno raditi na pripremi ovog dokumenta, kako bi se jasno definisale sve mogućnosti za saradnju sa grčkom stranom.

Uzimajuću u obzir da su evropske integracije glavni spoljnopolitički cilj BiH, ministar Teoharis izrazio je spremnost Grčke da ustupi svoja iskustva i znanja, te pomogne BiH prilikom apliciranja za određene fondove EU, što će značiti dodatna sredstva za razvoj turizma u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Košarac ukazao je na potrebu otvaranja avio-linije na relaciji Banjaluka - Atina ili Sarajevo - Atina, smatrajući da bi to takođe bio doprinos boljoj povezanosti i jačanju saradnje BiH i Grčke. U tom kontekstu istaknuto je da će grčka strana razmotriti ovu mogućnost, prvenstveno s aspekta ekonomske opravdanosti, te drugih analiza.

Na sastanku je takođe razgovarano o razvoju zimskog, vjerskog i banjskog turizma, pri čemu je ministar Košarac posebno ukazao na potencijale Jahorine, kao regionalnog lidera u zimskom turizmu, te Trebinja i hercegovačke regije, Mostara, Međugorja, Banjaluke i Sarajeva, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak ministara Košarca i Teoharisa održan je na marginama 66. sastanka Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO). Ministar Košarac se ranije tokom dana susreo i s ministrom turizma Saudijske Arabije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije