Privreda

Do reorganizacije rudnika, ali ne preko leđa rudara

Do reorganizacije rudnika, ali ne preko leđa rudara
Foto: N.N. | Do reorganizacije rudnika, ali ne preko leđa rudara

TUZLA - Predstavnici sindikata rudara sedam rudnika u Federaciji juče su u Tuzli održali zajednički sastanak te ponovili stavove da neće dozvoliti da se preko rudara rješavaju problemi u koncernu "Elektroprivrede BiH".

Sindikati su posebno ogorčeni saopštenjem za javnost koje je "Elektroprivreda" prekjuče poslala, a u kojem, između ostalog, stoji da reorganizacija rudnika nema alternativu, da su uloga i odgovornost sindikata u tome značajne, i u kome se ističe da je stanje daleko od očekivanog jer rudnici duguju više od 920 miliona KM.

Kako su kazali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, "Elektroprivreda" upravlja i rukovodi rudnicima, imenuje upravljačke strukture te s Vladom FBiH određuje cijenu uglja, a težak proces restrukturiranja pokušava se prebaciti na Sindikat te smanjiti odgovornost kompanije.

"To prebacivanje na Sindikat, optužujući ga da je s lokalnim politikima imao negativan uticaj na stanje u rudnicima, zaista je neozbiljno i neodogovorno. Niz je dokumenata koji pokazuju da je Sindikat pozivao Vladu FBiH i 'Elektroprivredu' da neutrališu uticaj lokalnih politika na rudnike", rekao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata.

Husić se nada ozbiljnom socijalnom dijalogu i iznalaženju rješenja jer, kako je najavio, rudari izlaze na masovni protest 20. maja, a potom kreću u generalni štrajk.

Sindikat, navedeno je, nikada nije bio jedinstveniji, a rudari odlučniji da spriječe da se preko leđa rudara vrši reorganizacija.

"Nećemo dozvoliti da pod plaštom čuvanja rudara naprave dvije stvari - da se otpusti hiljadu i nešto radnika i da se kroz pravilnike o radu smanje primanja radnika koja smo dostigli kroz granski kolektivni ugovor", poručio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Kreke Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije