Privreda

Do sada izdato 2.058 turističkih vaučera

Do sada izdato 2.058 turističkih vaučera
Foto: Arhiva / Ilustracija | Do sada izdato 2.058 turističkih vaučera

BANJALUKA - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je danas Srni da je do danas izdato 2.058 turističkih vaučera građanima koji će biti iskorišteni za boravak u turističkim destinacijama u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da se evidencija o turističkim agencijama i ugostiteljskim objektima svakodnevno dopunjuje novim prijavama subjekata koji žele da učestvuju u projektu podjele turističkih vaučera.

"Do danas je ukupno prijavljeno 25 turističkih agencija i 70 ugostiteljskih objekata", rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da je uslov za učešće u šemi podjele turističkih vaučera za ugostitelje pružanje usluge u ugostiteljskim objektima za smještaj, u skladu sa propisima kojim se uređuje oblast ugostiteljstva, koji je uredno izmirio poreske obaveze zaključno sa 29. februarom i ima najmanje četiri zaposlena radnika.

"Uslov da bi turistička agencija mogla da učestvuje jeste da posjeduje licencu Ministarstva, te da ima uredno izmirene poreske obaveze. Ugostitelji i turističke agencije koji ispunjavaju uslove za učešće u projektu dodjele turističkih vaučera upisuju se u evidenciju koja je dostupna na internet stranici Ministarstva", rekla je Gašićeva.

Ona je dodala da je rok za podnošenje prijave za turističke agencije i ugostiteljske objekte 1. novembar.

Gašićeva je pojasnila da pravo prijave za dodjelu turističkog vaučera u iznosu od 100 KM ima svaki punoljetni građanin Republike Srpske koji ima mjesto prebivališta na području Republike Srpske, uključujući i građane Brčko distrikta koji imaju državljanstvo Republike Srpske, a koji izvrši rezervaciju u ugostiteljskom objektu za smještaj u minimalnom trajanju od tri noćenja.

Podnošenje prijave za vaučer građani mogu da ostvare do 10. novembra, a korišćenje vaučera je predviđeno do 15. novembra.

Gašićeva je rekla da nema ograničenja kada je riječ o broju prijava za ugostiteljske objekte i turističke agencije.

"Bitno je da svi subjekti koji se prijavljuju ispunjavaju uslove propisane Javnim pozivom kojim je definisan način za dostavljanje prijave za ugostitelje i turističke agencije radi učešća u realizaciji šeme dodjele turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima na teritoriji Republike Srpske", rekla je Gašićeva.

Ona je istakla da u Ministarstvu trgovine i turizma nije bilo odbijenih prijava ugostiteljskih objekata i turističkih agencija, jer svi prijavljeni subjekti ispunjavaju uslove koji su propisani Javnim pozivom.

"S obzirom na činjenicu da se građani Republike Srpske svakodnevno prijavljuju putem aplikacije i obrasca prijave koji su dostupni na internet stranici Ministarstva, možemo reći da se realizacija projekta pomoći privrednim subjektima u oblasti turizma odvija uspješno", kaže Gašićeva.

Ona je naglasila da se podjela vaučera i realizuje s ciljem pomoći turističkoj privredi koja je pretrpjela znatnu štetu tokom protekla četiri mjeseca usljed pandemije virusa korona.

Gašićeva je naglasila da je posebno značajno što su i građani Republike Srpske prepoznali ovaj projekat kao način da daju doprinos u oporavku turističkog sektora, tako što su odlučili da svoje slobodno vrijeme i godišnje odmore provedu na turističkim destinacijama u Republici Srpskoj.

Ona je istakla da je epidemiološka situacija i dalje neizvjesna i da mnoge zemlje imaju zatvorene granice za turističke posjete, tako da će građani Srpske, korištenjem turističkih vaučera, imati priliku da svoje godišnje odmore provedu kvalitetno i u svojoj zemlji.

"Iz evidencije koja se vodi u Ministarstvu vidljivo je da su građani Republike Srpske zainteresovani za različite vrste sadržaja i turističke ponude. Najveći broj izdatih vaučera do sada odnosi se na smještaj koji je u turističkoj ponudi u banjskim centrima širom Republike Srpske, među kojima prednjače `Banja Vrućica` u Tesliću i `Banja Vilina vlas` u Višegradu", navela je Gašićeva.

Ona je istakla da je pored toga, velika zainteresovanost i za sadržaj koji je u ponudi u jedinstvenom ambijentu Nacionalnog parka "Sutjeska", te Jahorine kao olimpijske planine na kojoj postoje brojni sadržaji i u ljetnom periodu.

"Vidljivo je interesovanje i za turističku ponudu gradova Trebinja, Višegrada sa Andrićgradom, te etno-sela `Stanišići` u Bijeljini, kao i za druge destinacije", zaključila je Gašićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije