Privreda

Dobar rod borovnice na Zelengori

Dobar rod borovnice na Zelengori
Foto: Srna | Dobar rod borovnice na Zelengori

Na Tjentištu će danas biti nastavljena tradicionalna manifestacija "Dani borovnice", prezentacijom svježih plodova i prerađevina od ovog planinskog voća.

Posjetioci su sinoć u prodajno-promotivnom objektu "Fočanska kuća" mogli da probaju borovnice ubrane na Zelengori, kao i sokove, likere, slatka, džemove, suve kolače, torte čiji je glavni sastojak ovo blago prirode.

Radomir Drekalo obišao je sve štandove u dvorištu "Fočanske kuće" i istakao da treba koristiti blagodeti prirode i što češće jesti borovnice.

"Dobre su za krvne sudove, bubrege, protiv svih bolesti, a najbolje su u svježem stanju", kaže Drekalo.

Marija Babić iz Banjaluke kaže da je oduševljena manifestacijom i da je sve dobro organizovano i zamišljeno.

"Sve što smo probali je ukusno i lijepo dekorisano. O borovnicama smo učili u školi, a kao mali smo išli u planinu da ih beremo", rekla je Babićeva.

Na izložbu borovnice svratio je i Beograđanin Željko Škevnjug koji je istakao kako će, vjerovatno, kupiti sok od borovnice i liker.

"Inače, i ja pravim prirodne sokove pa sam došao da se konsultujem sa izlagačima, da razmenimo iskustva", kaže Škevnjug.

Foto: Srna
Foto: Srna

Jedan od izlagača Velenka Stanojević, koja se 15 godina bavi berbom i preradom borovnica, kaže da je borovnica ove godine dobro rodila i da je dobrog kvaliteta.

"Najviše ih beremo na platou Zelengore, u blizini jezera. Prodajemo prebranu borovnicu, na veću količinu za sedam maraka po kilogramu, a na malo za osam maraka. Pravimo širok asortiman proizvoda, sokove, likere, slatko, džemove", pojasnila je Stanojevićeva.

Ona je navela da dnevno na planini provede oko šest časova i da za to vrijeme nabere oko 20 kilograma borovnice.

Na promotivno-prodajnoj izložbi u ponudi su i razni čajevi od ljekobilja sa fočanskih planina.

"Berba bilja počinje u rano proljeće, kada se iskopava korijenje, potom se bere ljekobilje, a u jesen se zaokružuje priča i ponovo se sabira korijen biljaka", priča Bojana Vladičić, koja se bavi berbom, sušenjem i prodajom ljekovitih trava.

Foto: Srna
Foto: Srna

Direktor Turističke organizacije Foča LJeposava Đajić podsjetila je da manifestacija "Dani borovnice" traje duže od decenije.

"Prezentujemo svježu borovnicu, kao i razne proizvode. To je poznata biljka na ovim prostorima koja ima nutritivno i ljekovito dejstvo, a kod nas je najrasprostranjenija na platou Zelengore. NJenom promocijom ujedno promovišemo i Nacionalni park `Sutjeska` i opštinu Foča", rekla je Đajićeva.

Nepregledna planinska prostranstva, obrasla žbunovima borovnice, ovih dana preplavili su vrijedni berači, kojima su ove ljekovite bobice odličan izvor prihoda.

"Potražnja za borovnicom je velika, imajući u vidu koliko je zdrava, koliko je autentična za ove prostore, praktično potiče iz poptuno netaknute prirode. Interesovanje je veliko, tako da će berači i prerađivači i ove godine dopuniti svoj kućni budžet prodajući svježe borovnice i proizvode od njih", istakla je Đajićeva.

Osim izložbi u Foči i na Tjentištu, Turistička organizacija Foče, u okviru "Dana borovnice", organizovaće i prezentacije borovnice u Trebinju i Višegradu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije