Privreda

Dobojski privrednici bježe u Stanare

Dobojski privrednici bježe u Stanare
Foto: Ilustracija | Dobojski privrednici bježe u Stanare

DOBOJ - Zbog povoljnijih uslova za poslovanje u najmlađoj opštini u RS, preduzetnici odlaze u Stanare, upozoravaju u dobojskom Zanatsko-preduzetničkom udruženju, te navode da osim trgovina polovnom robom, nijedna druga djelatnost u Doboju ne doživljava procvat.

Radomir Božičković, predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja, navodi da su svoje pogone u Stanare već preselili preduzetnici iz oblasti tekstilne i obućarske proizvodnje, a njihovim putem bi mogli i drugi.

"Proizvodnja stagnira, tu nema nekog porasta, tako da je realni sektor zaista u nekom nezavidnom položaju. Potrebno je brže rješavanje dozvola za rad, nekakva industrijska zona je takođe potrebna ovom gradu. Po mom mišljenju, ona je i zakasnila, jer mnogi su otišli na druge strane", izjavio je Božičković.

S njim se slaže i Danilo Tanasić, ovdašnji preduzetnik, koji smatra da bez subvencija lokalne zajednice, ali i entitetskih i državnih vlasti, nije moguće opstati i zadržati radnu snagu, koja masovno odlazi u inostranstvo.

"Velika je pomoć kada imate subvencije, tako da dva radnika ne morate sami da platite godinu dana. Dobro bi bilo ako bi bila ta mogućnost bar za proizvođače. Takva pomoć treba svima, ali ipak poštujem onaj dio preduzetnika koji imaju proizvodnju, i prije bih njima išao u susret", rekao je Tanasić, čije uslužno preduzeće zapošljava desetak radnika.

"Imao sam ove godine dvije subvencije koje nisam uspio iskoristiti. Način na koji su za tu subvenciju bili propisani starosna dob i kvalitet radne snage nije se podudario, tako da sam primao pripravnike koje sada obučavamo", rekao je Radomir Božičković, čije preduzeće se bavi preradom metala i obradom plastičnih masa.

Dok se preduzetnici žale da uslovi poslovanja mnoge od njih tjeraju iz Doboja, u Gradskoj upravi se hvale da su ispunili uslove za dobijanje sertifikata "Povoljnog poslovnog okruženja".

"Postignuto unapređenje tokom ovog procesa (sertifikacije) u smislu efikasnosti, transparentnosti gradske administracije, te osnaživanja javno-privatnog dijaloga će se u narednom periodu još više učvrstiti kako bi se stvorile pretpostavke za ubrzanje lokalnog ekonomskog razvoja radi podizanja kvaliteta života građana", kažu u Gradskoj upravi, koju je prije mjesec dana posjetila komisija i utvrdila da Doboj ispunjava kriterijume za BFC sertifikat.

Da je Doboj "prijateljski nastrojen" ka privednicima nisu znali ovdašnji preduzetnici, koji su prošlog vikenda obilježili svoj dan, te s kolegama iz RS i Srbije razmijenili iskustva.

"Ono što sam prvo primetio je da se Doboj gradi. Dosta novih objekata. Od čega se prave te zgrade? Moraju da se prave od nečega. Onda imate jaku vlast", kazao je Branislav Kostić, predsjednik Udruženja preduzetnika iz Ćuprije, te konstatovao da svi privrednici dijele iste probleme. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije