Privreda

Dobojski privrednici od podsticaja kupuju nove mašine

Dobojski privrednici od podsticaja kupuju nove mašine
Foto: N.N. | Dobojski privrednici od podsticaja kupuju nove mašine

DOBOJ - Posljedice pandemije virusa korona tridesetak dobojskih privrednika pokušaće da ublaži sredstvima koja su dobili kroz projekat Gradske uprave i UNDP-a, a novac će, poručuju, iskoristiti za nabavku novih mašina za rad, kojim će, kažu, sačuvati ukupno 68 radnih mjesta.

"Iznos koji sam ja dobio i firma 'Elit namještaj' je 3.000 KM. Konkretno, ići će za nove mašine koje su uz postojeće samo nadogradnja za proizvodnju namještaja. Period koji nismo radili je dva i po mjeseca. Otpuštanja nije bilo jer smo zahvaljujući Vladi RS uspjeli da sačuvamo radna mjesta. Pad prometa je bio skoro 90 odsto u tom periodu u odnosu na prošlu godinu", kaže Zlatko Stanković, direktor preduzeća "Elit namještaj", te dodaje da će zaposliti još jednog radnika.

Borbu za opstanak vodi i štamparija Udruženja distrofičara DMP, koja namjerava kupiti novi ploter.

"Sada idemo u zadržavanje radnih mjesta, ali nam ovakvi projekti omogućavaju da razmišljamo i da proširimo još kapacitete. Štamparija Udruženja distrofičara je preduzeće za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i imamo sedam radnika, od toga je pet osoba sa invaliditetom. Mi smo dobili 10.000 KM, mašina je 15.000 KM, dakle naše ulaganje je 5.000 KM", rekla je Nada Stuhli, direktorica štamparije Udruženja distrofičara.

Na javni poziv prijavila su se 42 lokalna privrednika, među kojima ima ugostiteljskih i zanatskih radnji, frizerskih salona, a 28 ih je ispunilo uslove za dobijanje podsticajnih sredstava.

 "Zajedno sa UNDP-om smo kroz ovaj MEG projekat realizovali pomoć našim privrednicima na očuvanju radnih mjesta i zapošljavanju novih radnika u iznosu od 160.000 KM. Grad Doboj je učesnik sa 80.000 KM, tj. 50 odsto, i naravno želim da zahvalim Vladi Švajcarske koja je donatorskim sredstvima učestvovala u ovom projektu u iznosu od 80.000 KM", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

On je dodao da su ovim projektom sačuvana radna mjesta, te je još sedam radnika dobilo posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije