Privreda

Dobre osnove za dalje unapređenje oblasti upravljanja dugom

Dobre osnove za dalje unapređenje oblasti upravljanja dugom
Foto: Srna | Dobre osnove za dalje unapređenje oblasti upravljanja dugom

BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović razgovarala je danas u Banjaluci sa šefom Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Peterom Lindnerom o unapređenju u oblasti strategije upravljanja dugom Srpske.

Predstavnici MMF-a prezentovali su ministru finansija ocjene i preporuke misije ove međunarodne finansijske institucije radi unapređenja upravljanja dugom u Republici Srpskoj.

Konstatovano je da je proces upravljanja dugom u Republici Srpskoj dobro postavljen i da na odgovarajući način ispunjava svoju funkciju, te da predstavlja dobru osnovu za dalje unapređenje ove oblasti, saopšteno je iz Ministarstva.

Ključne preporuke predstavnika MMF-a u ovoj oblasti odnose se na unapređenje zakonskog okvira za upravljanje dugom kako bi se uspostavile još efikasnije procedure i ova oblast dodatno uskladila sa najboljim globalnim praksama, te unapređenje resora koji vrši funkciju upravljanja dugom u Ministarstvu finansija kroz uvođenje sistema za upravljanje dugom i unapređenje njegove organizacione strukture.

Preporučeno je da se dodatno radi na razvoju domaćeg finansijskog tržišta da bi se razvilo sekundarno tržište i maksimalno iskoristili njegovi kapaciteti.

Vidovićeva je zahvalila predstavnicima MMF-a na angažmanu u vezi sa tehničkom podrškom, te izrazila očekivanje da će biti nastavljena saradnja na realizaciji zacrtanih reformiskih mjera u oblasti upravljanja dugom, kao i drugim aktivnostima i reformskim mjerama koje je Vlada Republike Srpske definisala planskim i strateškim dokumentima.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni šef MMF-a u BiH Endru Džuel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije