Privreda

Dobre vijesti tek u septembru?

Dobre vijesti tek u septembru?
Foto: Pixnio | Dobre vijesti tek u septembru?

​Njujorška bankarska korporacija Goldman Saks saopštila je da ne očekuje da će američka centralna banka FED smanjiti kamatne stope prije septembra.

U prethodnom izvještaju je Goldman Saks prognozirao da će smanjenje kamatnih stopa doći već u julu, prenosi portal "Investing".

Zapisi sa posljednjeg sastanka FED-a su pokazali da su zvaničnici i dalje zabrinuti zbog jakih inflatornih pritisaka, a neki članovi upravnog odbora su čak izrazili spremnost da "dodatno pooštre monetarnu politiku" ukoliko se pojave rizici od ponovnog rasta cijena.

Julsko smanjenje kamate "ne izgleda kao najvjerovatniji ishod" pošto podaci o inflaciji, poslovnoj aktivnosti ili tržištu rada u SAD još nisu zadovoljavajući, dodali su analitičari Goldman Saksa.

Godišnja stopa inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama je u aprilu blago pala sa martovskih 3.5 odsto na 3.4 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta, objavila je 15. maja američka Kancelarija za statistiku rada (BLS).

Hrana je u aprilu poskupjela za 2.2 odsto međugodišnje, istom tempom kao u martu, dok su cijene energije porasle za 2.6 odsto, ubrzavši u odnosu na martovskih 2.1 odsto, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije