Privreda

Pratite nas na Google news

Dodijeljena koncesija za eksploataciju boksita u Vojničkom polju

Dodijeljena koncesija za eksploataciju boksita u Vojničkom polju
Foto: N.N. | Dodijeljena koncesija za eksploataciju boksita u Vojničkom polju
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Ministar privrede u Vladi USK Nijaz Kadirić popisao je s predstavnicima preduzeća Rudnici boksita Jajce ugovor o dodjeli koncesije za eksploataciju boksita na lokalitetu Vojničko polje, kod sela Bojište.

Prethodno je saglasnost za ove aktivnosti dalo Općinsko vijeće Sanskog Mosta. Ovo selo se nalazi u blizini mjesta Lušci Palanka, između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, a koncesija je dodijeljena nakon objavljivanja javnog poziva. 

Inače, u protekle dvije godine istraživanja na tom području provelo je pomenuto preduzeće i pokazalo se da se tu nalaze velika nalazišta ove rude. 

Procijenjeno je kako bi proizvodnja na godišnjem nivou mogla iznositi oko 50.000 tona visokokvalitetnog boksita. Zanimljivo je kako je prošle godine koncesiona dozvola za eksploataciju boksita izdata preduzeću "Marčeta impex" iz Bijeljine, samo na drugom lokalitetu zvanom Oštrelj, koji se također nalazi na području Lušci Palanke.

Koncesija je izdata na period od 20 godina i odnosi se na lokalitet čija je ukupna površina 29 hektara. 

Lokalne vlasti se nadaju kako će pokretanje eksploatacije boksita ekonomski oživjeti ovaj kraj, gdje žive isključivo povratnici srpske nacionalnosti, i dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. 

Preliminarna istraživanja provedena prije nekoliko decenija pokazala su kako oblast planine Grmeč u trokutu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta krije bogata ležišta crvenog boksita, koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma.    

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije