Privreda

Dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane "Trebinje 1"

Dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane "Trebinje 1"
Foto: Ilustracija | Dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane "Trebinje 1"

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske je današnjoj sjednici donijela Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje solarne fotonaponske elektrane "Trebinje 1" na području grada Trebinje i dala saglasnost na potpisivanje ugovora o koncesiji za predmetnu solarnu elektranu.

Koncesija je dodijeljena privrednom društvu Mješoviti Holding "Elektroprivreda Republike Srpske" Matično preduzeće a.d. Trebinje.

Ukupna procijenjena vrijednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 100.750.000 KM. Instalisana snaga elektrane je 72,92 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja 108,7 GWh.

Koncesija se dodijeljuje na period od 50 godina, računajući od dana zaključivanja ugovora o koncesiji, a solarna elektrana će biti realizovana u periodu od 24 mjeseca od dana stupanja na snagu ugovora o koncesiji.

"Koncesionar je dužan da, prije potpisivanja koncesionog ugovora, u budžet Republike Srpske uplati jednokratnu naknadu u iznosu od 503.750,00 KM, a nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, koncesionar će plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055KM po proizvedenom kilovat-satu (kWh) električne energije, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet opštine Trebinje", saopšteno je iz Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije