Privreda

Dodijeljeni grantovi u ukupnom iznosu od 370.000 KM

Dodijeljeni grantovi u ukupnom iznosu od 370.000 KM
Foto: N.N. | Dodijeljeni grantovi u ukupnom iznosu od 370.000 KM

BANJALUKA - Poljoprivredni proizvođači iz BiH, njih 12, dobilo je grantove u ukupnoj vrijednosti od 370.000 KM u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede "Farma dva", izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Misije USAID u BiH Kent Larson.

"Bilo je više od 100 prijavljenih, od kojih je 12 dobilo grantove s ciljem povećanja vrijednosti u sektoru poljoprivrede kroz ovaj zajednički projekat USAID-a i Ambasade Švedske", rekao je Larson novinarima u Banjaluci pred dodjelu grantova.

On je podsjetio da se projektom "Farma dva" podržavaju proizvođači iz sektora proizvodnje voća i povrća, ljekovitog i aromatskog bilja, te pčelarstva i živinarstva.

Gordana Rokvić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske rekla je da se apliciranjem za međunarodne projekte pokušavaju podmiriti potrebe poljoprivrednika koje ovo ministarstvo nije u mogućnosti da podrži redovnim podsticajnim mjerama.

"Kad su u pitanju te vrste podrške, najčešće govorimo o inovacijama, o novim tehnologijama, prije svega, o investicijama u podršku za unapređenje konkurentnosti naših proizvođača na domaćem i stranom tržištu", rekla je Rokvićeva.

Prema njenim riječima, prednost ovih projekta, prije svega "Farme dva" u odnosu na ostale međunarodne projekte, jeste što su to projekti za korisnike i usmjereni prema potrebama korisnika.

Njegomir Klječanin iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljotes" iz Teslića, koje je dobilo 20.000 KM, rekao je da će novac biti upotrijebljen za proširivanje kapaciteta za proizvodnju blatničkog sira i stvaranje mogućnosti da se plasira i van lokalnog tržišta.

Udruženje pčelara "Pčela" iz Laktaša dobilo je 25.000 KM, a predsjednik tog udruženja Zoran Bojić naveo je da će ta sredstva biti upotrijebljena za nabavku opreme za 10 novih mladih pčelara i njihovu potrebnu edukaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije