Privreda

Dodik: Auto-put Beograd-Sarajevo povezaće srce Balkana

Dodik: Auto-put Beograd-Sarajevo povezaće srce Balkana
Foto: investitor.me | Dodik: Auto-put Beograd-Sarajevo povezaće srce Balkana

BANJALUKA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd, koju podržava Turska, veoma značajna jer će povezati srce Balkana i omogućiti brzu putnu komunikaciju.

On je naglasio da bi taj auto-put, koji je Srbija već počela graditi, trebalo da omogući alternative mnogima, kao i brzinu putovanja.

Dodik, koji je danas boravio u radnoj posjeti Turskoj, rekao je za RTRS da će ta putna komunikacija, koja će povezati i Banjaluku sa Beogradom, biti na korist brojnim lokalnim zajednicama i u ekonomskom smislu.

"Vrlo je značajno da imamo stabilnog partnera, poput Turske, u pogledu obezbjeđivanja finansija za taj put. U ovom trenutku se neće raditi elaboracija u vezi sa konkretnim finansijama, ali sada idemo u operacionalizaciju ranijih dogovora da se firme na ovom planu mogu angažovati, da projektuju i krenu", rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska na dionici puta od Rače do Bijeljine riješila imovinsko-pravne odnose, te da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić na tom planu obećali pomoć od 100 miliona evra.

"Mislim da ćemo veoma brzo moći da krenemo sa radovima od mosta na Rači ka Bijeljini i dalje prema Brčkom. Već razgovaramo sa drugim kompanijama da pokrijemo i trasu od Brčkog do Modriče", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, preostaje još Koridor "Pet C" i do polovine ove godine, najkasnije na jesen, trebalo bi da budu završeni razgovori sa svim evropskim institucijama kada je riječ o finansiranju te saobraćajnice.

"Tako bismo imali ne samo spajanje Sarajeva i Beograda, već i Banjaluke i Beograda", rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović boravili su danas u zvaničnoj posjeti Turskoj, na poziv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije