Privreda

Dodik: "Jelšingrad" primjer uspješne privatizacije

Dodik: "Jelšingrad" primjer uspješne privatizacije
Foto: Srna | Dodik: "Jelšingrad" primjer uspješne privatizacije

GRADIŠKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je preduzeće PMP "Jelšingrad" u Gradišci primjer uspješne kompanije i odgovor onima koji govore da vlast u Republici Srpskoj ne podržava privredu.

"Prilikom privatizacije u ovom preduzeću bilo je zaposleno 60 radnika, novi vlasnik je preuzeo obavezu da zaposli još 60 radnika, danas je ovdje zaposleno više od 200 radnika i proširenjem pogona u budućnosti ovo preduzeće će imati više od 300 radnika", rekao je Dodik tokom posjete ovoj kompaniji.

On je istakao da je rezultat "rehabilitacije" ove fabrike, koja se bavi zavarivanjem teških čeličnih konstrukcija i proizvodnjom djelova za mašine u rudarskoj industriji i čeličanama, činjenica da do 12 miliona evra godišnje bude prihodovano izvozom robe na tržište Evropske unije.

Dodik je naglasio da je ovo dobar pokazatelj za društvo, jer se povećava bruto društveni proizvod i dodao da je cilj privrede Republike Srpske da bude izvozna i da plasira robu na strana tržišta.

On se zahvalio menadžmentu i radnicima koji rade u ovom preduzeću, navodeći da je dobra stvar što se većina učenika iz Tehniče škole u Gradišci poslije završetka školovanja zapošljava u ovom preduzeću.

Dodik je istakao da Republika Srpska može da bude konkurentna u svim oblastima proizvodnje, koju je neophodno podržavati.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je sa Dodikom boravio u posjeti kompaniji "Jelšigrad", kaže da je ova firma dobar primjer uspješene privatizacije na području Gradiške.

"PMP kompanija iz Italije je došla na područje Gradiške i u stečajnom postupku napravila izuzetnu privatizaciju koja se ogleda u zapošljavanju novih radnika", istakao je Adžić.

On je naveo da je 2018. godine otvoren novi pogon, te da je investirano u starom pogonu gdje su nabavljene nove mašine na kojima je moguće obavljati najsavremenije tehnološke procese.

Adžić je dodao da ova kompanija vodi brigu o svojim radnicima, te da su konstantno povećavane plate i da je stalna potreba za novom radnom snagom.

"Kao dokaz zdrave kompanije vidimo da se otvara novi pogon u ovom preduzeću koji će zapošljavati još 60 radnika", naglasio je Adžić.

On je naveo da je uz pomoć ove kompanije uveden sistem dualnog obrazovanja sa Tehničkom školom u Gradišci, čime su stvoreni uslovi da obrazovani kadrovi budu i budući radnici ovog preduzeća.

Adžić ističe da je PMP "Jelšingrad" društveno odgovorna kompanija koja je u Gradišci učestvovala u nizu humanitarinih akcija, izgradnji dječijih igrališta i drugih aktivnosti.

Izvršni direktor PMP "Jelšingrad" Ranko Dević je istakao da su privatizacijom ovog preduzeća i dolaskom Luiđija Poca, vlasnika iz Italije, uložena velika sredstva, te da je u tom periodu počeo rast proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

On je dodao da preduzeće trenutno zapošljava 250 radnika, te da je u toku izgradnja novog pogona koje će otvoriti prostor za novih 50 radnika.

Dević je naveo da su u toku realizacije projekata u ovom preduzeću u proteklom periodu imali veliku podršku republičkih organa vlasti i predstavnika lokalne zajednice na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije