Privreda

Dodik: Krak 'Turskog toka' kroz RS bi koštao oko 300 miliona evra

Dodik: Krak 'Turskog toka' kroz RS bi koštao oko 300 miliona evra
Foto: Srna | Dodik: Krak 'Turskog toka' kroz RS bi koštao oko 300 miliona evra
Srna

SANKT PETERBURG - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi izgradnja kraka ruskog gasovoda "Turski tok" kroz Republiku Srpsku koštala oko 300 miliona evra.

"Gasovod koji bi se gradio bio bi finansiran od 'Gasproma' uz naše učešće koliko možemo. Negdje oko 300 miliona evra koštala bi izgradnja tog gasovoda, sa stanicama, koje treba da pojačaju pritisak", rekao je Dodik za "Alternativnu televiziju" nakon sastanka u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejom Milerom.

On je istakao da bi do jeseni trebalo da bude urađen projekat, koji će raditi ruska kompanija "Gasprom".

"Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo kako dalje", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska će pristupiti ugovaranju prolaska gasovoda kroz određene posjede, odnosno neće biti izuzimanja zemljišta nego će se plaćati naknada da se cijevi ukopaju.

Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović dogovorili su danas na sastanku sa Milerom u Sankt Peterburgu gasifikaciju Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je ovaj sastanak kao jedan od najvažnijih tokom posjete Sankt Peterburgu, gdje je boravio na Međunarodnom ekonomskom forumu, te je pojasnio da je cilj bio da se obezbijedi saglasnost "Gasproma" za podršku gasifikacije Republike Srpske i stvaranje boljih potencijala za snabdijevanje cijele BiH gasom.

Dodik je podsjetio na ranije razgovore o "Južnom toku" i na određen nivo dogovora, koji je podrazumijevao izradu idejnog projekta, ali da je to stalo kada i priča o "Južnom toku".

"Sada se to rehabilituje. Mi smo na istoj trasi. Ona podrazumijeva gasovod, primarni koji bi išao od Bijeljine, odnosno od ulaza preko Drine, pa do Banjaluke i Prijedora i imao priliku da u nekoj perspektivi izađe prema Hrvatskoj ili Federaciju BiH", objasnio je Dodik.

Dodik je istakao da je dogovoreno rješenje za Republiku Srpsku, te da još treba da se vidi kakvi su interesi FBiH.

"Ovim smo dogovorili jedno cjelovitno rješenje za gasifikaciju Republike Srpske, ostaje da vidimo koji je interes u FBiH za to. Moraćemo da modernizujemo taj gasovod i povećamo protok. Gospodin Miler poznaje sve podatke i poznati su problemi kao što je to da Savjet ministara treba dati saglasnosti za prelazak granice", objasnio je Dodik.

On je istakao da je važno dobiti što je moguće bolje uslove za izgradnju gasovoda.

"Ako tu bude 'Gasprom', možda dobijemo i povoljnije cijene za sam gas. U okviru ovog dogovoreno je da se grade dvije gasne elektrane, kako je to predviđeno i u projektu 'Južnog toka'. Jedna u Banjaluci, a jedna u Prijedoru. Sa pogonom koji se gradi u Zvorniku, na bazi ukapanja tečnog gasa, što znači da bi se volumen gasa smanjio za 600 puta i bio pripremljen za transport u one dijelove gdje gasovod neće moći doći", precizirao je Dodik.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 10

Bakir I.

MA ODMAH VETO IDE NA TO , NEJMA OTOG NIŠTA !

Starcevica

KRIVONOGO KREZUBIM BALIJAMA PRAZNE GLAVE TREBA SAMO MNOGO DŽAMIJA I PUNIH KLOZETA A NIKAKAV EKONOMSKI RAZVOJ A TO SU VEĆ POČELI I POKAZIVATI ŠTO JE BILO OČEKIVANO . VELIKE DŽAMIJE I PUNI KLOZETI SU JEDINO ZA NJIH STVORENI !!!

Starcevica

To je najisplativiji gas zato i Njemačka gradi još jedan krak prema sebi , ona ne obraća pažnju ni na amere a kamoli ove zaostale primitivne balije iz Fekalistana , to se brzo otplati i isplati ali OD TOG GASOVODA NEĆE BITI NIŠTA ! Ako nato Bugarima ne zabrani prolazak gasovoda nema nikakve sumnje da će balije komšić ili bakir staviti veto na izgradnju gasovoda jer zašto da pokojnoj bih i svima u njoj bude bolje kad može lošije . Krivonoge i krezube balije će se zahvaljivati bakiru kad stavi veto na izgradnju gasovoda jer oni vole šetati po šumama i nositi drveće na glavama i izvlačiti iz potoka kao volovi jer srednjovjekovni ljudi ispod kamila ni ne znaju šta je ekonomski napredak samo seru bezveze jedu i pričaju o ekonomiji a ne znaju ni šta to znači a kad treba da se izgradi nešto oni neće htjeti , staviće VETO . Primjere da isplativa ekonomija nije potrebna daju već mnogi komentatori iz Fekalistana kao i npr Jednostavno naški a sa druge strane kad nema investicija kukumaču a kad se ponude veoma isplative investicije od koje bi i oni zaradili oni opet kukumaču što znači da BALIJAMA NIJE U INTERESU NIKAKAV EKONOMSKI NAPREDAK TO SERU I JEDU VEĆ POTPUNA IZGIBIJA SRPSKOG NARODA ŠTO ĆE ONI DOČEKATI NA SVETI NIKAD I NEĆE IM POMOĆI NI SRPSKE IZDAJICE IZ SDS -A I PDP -A !

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije