Privreda

Dodik: Srpska će i dalje stimulisati proizvodnju mlijeka

Dodik: Srpska će i dalje stimulisati proizvodnju mlijeka
Foto: Srna | Dodik: Srpska će i dalje stimulisati proizvodnju mlijeka

GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Gradišci da će Srpska i dalje stimulisati proizvodnju mlijeka jer smatra da je ta grana poljoprivredne proizvodnje veoma značajna.

Dodik je rekao da je razgovarao sa pedstavnicima udruženja mljekara iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH i da su oni potvrdili da su u Srpskoj najbolji stimulansi za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje.

"Ostaćemo na toj politici i u narednom periodu jer smatramo da je proizvodnja mlijeka veoma važna", rekao je Dodik, koji je sa ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Srbije Stevom Mirjanićem i Branislavom Nedimovićem u Gradišci prisustvovao svečanoj večeri nakon prvog dana dvodnevnog savjetovanja mljekara Republike Srpske.

Dodik je istakao da je otvorenost granica BiH veliki problem za poljoprivredu i da kada je iz Srpske na to ukazivano, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović tvrdio da to nije tako.

"Uspjeli smo da animiramo saveznog ministra poljoprivrede Njemačke, koji je došao da razgovara sa nama, a onda nivo BiH, zahvaljujući Šaroviću i drugima, nije reagovao da dobijemo nadoknadu za štetu koju smo imali zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naglasio je Dodik.

On je dodao da je za poljoprivredu Srpske najvažniji partner Srbija, i da dva resorna ministarstva dobro sarađuju.

Dodik je rekao da se Srpska odgovorno odnosila prema poljoprivrednicima i početkom marta isplatila sve podsticaje za prošlu godinu, a sa pedstavnicima poljoprivrednih uduženja dogovorila novi i viši nivo podsticaja za ovu godinu.

On je podsjetio da su na sastanku u Banjaluci svi predstavnici udruženja bili zadovoljni i da će razgovarati sa onima koji su pokušali da naprave drugačiju atmosferu iz "nekog kvazipolitičkog razloga".

"Sastaćemo se ponovo da ono što je bilo prošli put na sastanku potvrdimo kroz pravilnih koji ćemo definitivno donijeti", rekao je Dodik i zahvalio svim poljoprivednicima koji su u proteklom vremenu imali razumijevanja za tešku situaciju u kojoj je bila Republika Srpska.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrde Srbije Branislav Nedimović naglasio je da Srbija i Srpska imaju gotovo istu vrstu proizvodnje i iste probleme u poljoprivredi.

"Stalno imamo naše ljude koji dolaze u Banjaluku i pomažu Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske da primeni ono što smo mi uradili", rekao je Nedimović.

On je naglasio da Srbija ima razvijeno mljekarstvo, koje je uspjela da zaštiti kada je zbog sankcija između EU i Rusije došlo do viška mlijeka u Evropi.

Nedimović je rekao da su podsticaji za mljekarstvo u Srbiji oko 550 evra po grlu na godišnjem nivou i da je to približno visini podsticaja u Republici Srpskoj.

Svečanoj večeri u okviru savjetovanja mljekara Srpske u Gradišci prisustvovali su i direktor Agencije za agrarna plaćanja Srpske Savo Minić, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, pedstavnici udruženja proizvođača mlijeka iz Srbije, Hrvatske i Federacije BiH, kao i brojni proizvođači iz Srpske.

Savjetovanje koje organizje Udrženje mljekara Srpske sutra će biti nastavljeno predavanjima od 8.30 do 13.00 časova, a predavanja su danas održali eminentni stručnjaci i profesori iz SAD, Češke, Srbije, Hrvatske i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije