Privreda

Dodik: Utvrđena trasa autoputa kroz Bijeljinu, biće projektovan i dio 'Turskog toka'

Dodik: Utvrđena trasa autoputa kroz Bijeljinu, biće projektovan i dio 'Turskog toka'
Foto: Arhiva | Dodik: Utvrđena trasa autoputa kroz Bijeljinu, biće projektovan i dio 'Turskog toka'

BIJELJINA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je utvrđena trasa budućeg autoputa Beograd-Sarajevo kroz Bijeljinu i zatražio opštu podršku lokalne i republičke vlasti i javnosti za ovaj veliki infrastrukturni projekat.

Nakon razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i sastanka o budućem autoputu, koji je održan u sjedištu gradske administracije, Dodik je istakao da je Republika Srpska izgradila 120 kilometara auto-puta i da nastavlja sa tim projektom.

"Svi smo u dobroj atmosferi da ne gubimo vrijeme sa stanovišta naše odgovornosti i da svi zajedno radimo veoma intenzivno kako bismo stvorili uslove da radovi što prije počnu", rekao je Dodik.

On je pohvalio činjenicu da se pri izboru trase kroz Bijeljinu vodilo računa o stavovima lokalnog stanovništva, da ne bi bilo negodovanja ili suprotstavljanja izgradnji.

"Traži se od državnih organa da što prije i na fer način sprovedu postupke izuzimanja zemljišta, a Republika Srpska će donijeti zakon koji će tretirati trasu auto-puta", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, uz trasu autoputa biće projektovan i gasovod, kao dio "Turskog toka".

"Bijeljina je jedan od strateški važnih gradova i raduje me da postoji dobra saradnja organa. Želim da ohrabrim svaku vrstu saradnje koja doprinosi rješavanju problema", poručio je Dodik.

On je napomenuo i da dogovoreni projekti moraju biti brže realizovani.

Dodik je najavio da će Vlada Republike Srpske izaći u susret Bijeljini i omogućiti dodjelu i zamjenu zemljišta na dvije lokacije na kojima će biti izmještena Autobuska stanica i izgrađena sportska hala.

On je pohvalio veliki projekat navodnjavanja koji se sprovodi u Semberiji, naglasio da je osavremenjen i sistem protivgradne odbrane, te istakao značaj brze izgradnje drinskog nasipa radi sprečavanja poplava kakve su bile 2014. godine.

"Tražim od svih da konačno bude utvrđena trasa i ispunjeni uslovi za povlačenje kredita, jer novac za drinski nasip je obezbijeđen i Republika Srpska ulaže značajna sredstva u ovaj projekat čiji je značaj ogroman", rekao je Dodik.

On je najavio da će Vlada Republike Srpske, a dijelom i grad Bijeljina, obezbijediti dodatni novac, uz donaciju Vlade Srbije od 500.000 KM za izgradnju školske sale u bijeljinskom naselju Patkovača, kao i dodatnih učionica.

Dodik je rekao i da je Vlada Republike Srpske u prošloj godini izmirila sve obaveze za podsticaje na području Bijeljine od 15 miliona KM i da se te obaveze redovno izmiruju i ove godine.

"Imamo ovdje dobar razvoj situacije po svim segmentima", ocijenio je Dodik.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ocijenio je razgovor sa Dodikom kao vrlo uspješan i naveo da je dogovoren niz vrlo bitnih pitanja za grad. 

Prema Mićićevim riječima, jedno od važnijih je i pomoć pri završetku gasifikacije Bijeljine. 

U BiH se uzurpira pravo srpskom narodu na političko predstavljanje

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da srpski narod mora principijelno braniti ustavno pravo na političko predstavljanje koje se uzurpira na nivou BiH.

"BiH u ovom trenutku ne pruža nikakvu podršku, niti koristi Republici Srpskoj, a, sa druge strane, BiH srpskom narodu uzurpira pravo dato Ustavom na političko predstavljanje", rekao je Dodik novinarima tokom posjete Bijeljini.

On je ocijenio da je "neko odlučio da potpuno odbaci pravo srpskog naroda da izađe na izbore i odluči", ističući da je to pitanje o kojem u Republici Srpskoj treba da budu okupljeni svi, bez obzira na to u kojoj su političkoj partiji, u vlasti ili opoziciji.

"Principijelno moramo da branimo naše ustavno pravo na političko predstavljanje", poručio je Dodik i naveo da se ne smije dozvoliti da srpski narod i Republika Srpska izgube to pravo ili da neko drugi o tome odlučuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije