Privreda

Dodik u Gradišci najavio rekonstrukciju dva magistralna puta

Dodik u Gradišci najavio rekonstrukciju dva magistralna puta
Foto: N.N. | Dodik u Gradišci najavio rekonstrukciju dva magistralna puta
Srna

GRADIŠKA - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas u Gradišci rekonstrukciju magistralnih puteva Klašnice-Gradiška i Vrbaška-Kozarska Dubica.

Dodik je posjetio da je u prethodnom periodu Gradiška povezana auto-putem sa Banjalukom i Dobojem, ističući da će izgradnjom novog mosta na Savi i povezivanjem sa auto-putem Beograd-Zagreb biti otvorene nove razvojne mogućnosti.

"Mi moramo da iskoristimo tu priliku i to već ozbiljno koriste gradinačelnik Adžić i njegovi saradnici. Izgrađeno je mnogo i o tome moramo da govorimo, ali i da gledamo unaprijed", rekao je Dodik.

Kao veoma važno za bezbjednost stanovništva i materijalnih dobara, Dodik je istakao rekonstrukciju Savskog nasipa u dužini od 56 kilometara, sa pripadajućim pumpnim stanicama.

"To je sada dovoljna brana za izazove koje smo imali ranije sa poplavama. Radovi na rekonstrukciji su izazvali određene probleme jer su devastirani prilazni lokalni putevi i trebamo dalje da radimo na njihovoj sanaciji", istakao je Dodik.

On je ukazao i na značaj ulaganja u energetsku efikasnost Bolnice, te dodao da bi u taj projekat trebalo da uđe i zgrada Gimnazije

Dodik je rekao da je pandemija preusmjerila ogroman novac u zdravstveni sektor, ali da je Republika Srpska stabilna finansijski i politički, kao i grad Gradiška.

"Dolazimo u poziciju da manje investiramo, ali svakako da su te investicije vidljive. Izražavam zadovoljstvo činjenicom da je u Gradišci mnogo urađeno i da su to ljudi primjetili i rekli na izborima. Ti izbori su omogućili potpunu stabilnost grada, što je preduslov za velike investicije kojim mi želimo da se bavimo", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da Gradiška ima svoju razvojnu šansu što treba da bude podstaknuto sa viših nivoa vlasti.

Prema njegovim riječima, razvoj Gradiške treba da bude nastavljen, ali da ambicija ne smije da ugrozi lokalne javne finansije koje moraju da budu uravnotežene i realne.

"Ako dođemo u poziciju da zahvatimo više neko što možemo iznijeti onda možemo da ugrozimo budući razvoj", rekao je Dodik i dodao da je povezanost lokalnih i republičkih vlasti najbolji mogući način da se odgovori na sve izazove.

On je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom grada Gradiška najavio da će u naredna tri mjeseca posjetiti sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Adžić: Dosta urađeno za četiri godine

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić izjavio je da je u Gradišci u prethodne četiri godine, zahvaljujući podršci republičkih institucija, dosta urađeno u oblastima infrastukture i privrednog razvoja, a to dokazuje i činjenica da je od 2016. do kraja 2019. godine broj radnika povećan za 2.500.

Adžić je, nakon sastanaka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, istakao da je su zahvaljujući institucijama Srpske u prethodne četiri godine realizovali ogromne projekte.

"Završena je sportska dvorana i infrastrukturno opremljena industrijska zona u Novoj Topoili, gdje je otvoreno 12 kompanija i 1.000 novih mjesta. Završavamo obilaznicu, dječiji vrtić i rekonstrukciju pravoslavnog hrama na ulazu u Republiku Srpsku", rekao je Adžić novinarima.

Prema njegovim riječima, podrška Republike je bila značajna i u stvaranju mogućnosti da se Gradiška otvori prema međunarodnim organizacijama i postane povoljna destinacija za ulaganja stranih investitora.

On je zahvalio Dodiku i predstavnicima republičkih institucija za dosadašnju saradnju i podršku, te dodao da se trag te saradnje vidi u svih 56 gradiških mjesnih zajednica.

"Onda kada je Gradiška povezana dvosmjernom komunikacijom sa Republikom Srpskom, grad ide naprijed.

Adžić je istakao da je dosadašnji rad stvorio obavezu vlastima da nastave istim intenzitetom razvoja, te da je na sastanku konstatovano da će grad Gradiška i dalje imati podršku Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, te direktori "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić i "Puteva Republike Srpske" Davor Kostrešević.

Prisutni su bili i potpredsjednik Narodne skupšitne Denis Šulić, te narodni poslanici SNSD-a iz Gradiške Ranka Perić Romić i Ognjen Žmirić. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije