Privreda

Dogovor o granici zaduživanja ide na glasanje u Kongres SAD-a

Dogovor o granici zaduživanja ide na glasanje u Kongres SAD-a
Foto: Pixnio | Dogovor o granici zaduživanja ide na glasanje u Kongres SAD-a

Američki predsjednik Džo Bajden u nedjelju je potvrdio da je s republikanskim čelnikom Zastupničkog doma Kevinom MekKartijem postigao dogovor o podizanju granice zaduživanja s 31.400 milijardi dolara do 1. januara 2025. te da Kongres sada može glasati o tome, prenosi "Hina" pozivajući se na "Reuters".

"Ovo je dogovor koji je dobra vijest za američki narod", rekao je Bajden novinarima u Bijeloj kući nakon što je razgovarao s MekKartijem kako bi dogovorili zadnje detalje dogovora.

"Njima se katastrofalna prijetnja bankrota uklanja sa stola i štiti naš teško stečen i istorijski ekonomski oporavak", dodao je Bajden.

Dogovor o javnom dugu koji sprječava Vladu da proglasi bankrot, što bi bio prvi put u američkoj istoriji, dolazi nakon nekoliko sedmica pregovora između Bajdena i republikanaca Zastupničkog doma Kongresa.

Sporazum mora još proći kroz to podijeljeno tijelo prije 5. juna, kad bi američko Ministarstvo finansija objavilo da više nema novaca.

"Snažno pozivam oba doma da prihvate dogovor", rekao je Bajden i dodao kako očekuje da MekKarti isto ima dovoljno ruku za potvrdu sporazuma.

Dogovor je kritikovan od desnog krila republikanaca i lijevog krila demokrata, ali MekKarti je ranije u nedjelju rekao kako smatra da ima podršku većine republikanaca.

Sporazumom će se suspendovati ograničenje duga do 1. juna 2025., ograničiti potrošnja Vlade u budžetima za 2024. i 2025., vratiti neiskorištena sredstva namijenjena za borbu protiv pandemije, ubrzati izdavanje dozvola za neke energetske projekte i uvesti dodatne radne obaveze u socijalnim programima, prenosi "AlJazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije