Privreda

Dogovor sa Litvancima najbrži put za osnivanje banke Republike Srpske

Dogovor sa Litvancima najbrži put za osnivanje banke Republike Srpske
Foto: Velibor Tripić | Dogovor sa Litvancima najbrži put za osnivanje banke Republike Srpske

BANJALUKA - Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da treba da bude formirana banka Republike Srpske i to na način da se integrišu Banka Srpske koja je u stečaju i Investiciono-razvojna banka, međutim, ukoliko se budu čekali sudski procesi koji su u toku, taj posao neće biti završen za najmanje pet godina.

Naime, stečaj u Banci Srpske ne može biti okončan dok se ne okonča spor koji se vodi između Banke Srpske i litvanske Ukio banke.

Riječ je o sporu u kojem je prvo Ukio banka, koja je u Litvaniji takođe u stečaju, tužila Banku Srpske tražeći da sud utvrdi da je njihovo potraživanje od oko 38 miliona KM od Banke Srpske osnovano, a odmah nakon toga Banka Srpske uzvratila je kontratužbom u vrijednosti od 114,5 miliona KM.

Kasnije, banjalučki Privredni sud presudio je da je Ukio banka obavezna da Banci Srpske isplati 114,5 miliona KM, međutim, početkom 2022. godine Viši privredni sud u Banjaluci poništio je tu presudu i predmet vratio na početak.

"U ovoj novoj fazi još nije bilo ni pripremno ročište. Takvi postupci obično traju između pet i šest godina i to je najvažniji spor koji ima Banka Srpske", rekao je Aleksandar Sajić, pravni zastupnik Ukio banke.

U suštini, stečaj u Banci Srpske ne može biti okončan dok se ne završi spor koji imaju sa litvanskom Ukio bankom, koja je, da problem bude veći, takođe u stečaju u Litvaniji. Na osnovu nezvaničnih razgovora sa pojedincima iz vlasti i bankarskog sektora, može se zaključiti da bi najbrži put za formiranje banke Republike Srpske bilo postizanje dogovora u vezi sa sporom koji se vodi pred banjalučkim Privrednim sudom, u suprotnom, od integrisanja Banke Srpske i Investiciono-razvojne banke, o čemu je govorio Višković, vjerovatno neće biti ništa.

Goran Radivojac, stečajni upravnik Banke Srpske, nije želio da govori na ovu temu, osim da se stečaj ne može završiti dok se ne završi spor između Banke Srpske i litvanske Ukio banke.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom trenutku na računima Banke Srpske nalazi se oko 45 miliona KM.

Uprkos činjenici da stečajni postupak ne može biti završen bez završetka sudskog procesa, Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske razmatrala situaciju da "na neki način zamoli nadležni sud da ubrza procedure koje se odnose na stečaj ove banke".

"Tada bismo išli na formiranje banke Republike Srpske, odnosno integrisali bismo Banku Srpske i Investiciono-razvojnu banku", rekao je Višković.

Inače, IRB i Banka Srpske, koja je nastala iz nekadašnje Balkan investment banke (BIB), imaju zanimljiv odnos jer je, recimo, IRB prije desetak godina u BIB "upumpao" deset miliona KM kupujući akcije i obveznice koje je emitovao BIB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije