Privreda

Pratite nas na Google news

Dojčinović: Upitan dalji izvoz voća u Rusiju u ovoj godini

Dojčinović: Upitan dalji izvoz voća u Rusiju u ovoj godini
Foto: N.N. | Dojčinović: Upitan dalji izvoz voća u Rusiju u ovoj godini
Srna

GRADIŠKA - Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za Srnu da će zabrana izvoza voća u Rusku Federaciju prouzrokovati milionsku štetu domaćim voćarima, i izrazio sumnju da će u toku ove godine biti odobren dalji izvoz voća u Rusiju.

"U Republici Srpskoj godišnje se proizvede voća vrijednosti 225 miliona KM, a od toga se 30 do 40 odsto izveze za Rusiju. Očekujemo sada veliki pritisak voća iz uvoza koje će prouzrokovati probleme plasmana domaćeg voća na našem tržištu. Prošla godina za voćare je bila jako loša i imali smo loš kvalitet, a sa niskom cijenom pitanje je da li ćemo naplatiti troškove proizvodnje", naveo je Dojčinović.

On je naglasio da su zbog zabrane izvoza voća u Rusiju i "zbog par nesavjesnih ljudi koji su odradili taj dio posla" najviše oštećeni domaći proizvođači, i dodao da dio odgovornosti snose i nadležne institucije.

"Tu su odgovorne institucije koje su izdavale dozvole za izvoz voća trgovcima koji se ne bave proizvodnjom voća, a koji su imali najveću zaradu od tog posla. Mi već godinu i po dana upozoravamo da dozvole za izvoz treba da dobiju samo proizvođači koji imaju određene količine proizvedenog voća i odgovarajuće rashladne kapacitete", dodao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, Ruska Federacije već je dala jednu opomenu i "žuti karton", a ova zadnja opomena vjerovatno znači i "crveni karton" za izvoz voća u Rusiju u ovoj godini.

Ruska Federacija ponovo je uvela zabranu za uvoz jabuka iz BiH koja stupa na snagu ponedjeljak, 22. januara.

Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju. Pošiljku jabuka pratio je fitosanitarni sertifikat izdat od fitosanitarnog inspektora Brčko distrikta.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske smatra da je propust kod izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od nadležnih inspekcijskih i drugih organa da pokrenu postupak i sankcionišu odgovorne u ovom slučaju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije