Privreda

Dok većina zemalja gasi nuklearke, Nizozemska donosi neočekivanu odluku

Dok većina zemalja gasi nuklearke, Nizozemska donosi neočekivanu odluku
Foto: Pixabay | Dok većina zemalja gasi nuklearke, Nizozemska donosi neočekivanu odluku
N.N.

AMSTERDAM - Nizozemska je zemlja poznata po vjetroturbinama, a prije nekoliko godina u rad je pušten jedan od najvećih svjetskih vjetroparkova na moru, sa 150 vjetroturbina.

Nalazi se u Sjevernom moru, oko 85 kilometara od sjeverne obale Nizozemska. Ali duž obale, industrijski tornjevi se uzdižu vertikalno, prkoseći prirodi. Već pola vijeka, najstabilnija energija bez emisija ovdje dolazi iz unutrašnjosti takoreći "zdepastog" silosa.

To je nuklearna elektrana Borsel, jedini komercijalni reaktor punog obima koji su Nizozemci ikada izgradili. Otvorena 1973. godine, složena mašina za hvatanje energije iz rascijepljenih atoma uranijuma bila je drugi reaktor izgrađen u zemlji i obezbjeđuje oko 3 odsto električne energije u Holandiji.

Relativno je mala u poređenju sa drugim postrojenjima iz tog vremena, jer je prvobitno bila planirana kao prva od šest u ovoj oblasti. HuffPost sada piše da, poslije 49 godina, reaktor Borsel možda više neće biti usamljen.

Naime, za razliku od svoja dva najbliža susjeda - Njemačke i Belgije - koji su brzo poništili sopstvene nuklearne stanice, Nizozemska planira da izgradi najmanje dva nova reaktora u narednim godinama. Razlog? Aktuelna energetska i klimatska kriza.

Prijedlog holandske vlade, koja ovu lokaciju imenuje kao jednu od tri potencijalne lokacije za sljedeće reaktore u zemlji, predstavlja rijetku opkladu na tradicionalnu nuklearnu energiju - u vrijeme kada više zemalja zatvara postojeće nuklearke, nego što otvara nove.

Nuklearna energija je daleko najefikasniji izvor električne energije, a zahvaljujući strogim propisima širom svijeta, takođe je među najbezbjednijim. Nijedna država još nije završila trajno odlaganje radioaktivnog otpada, ali nekoliko takvih lokacija je u toku, i, bez obzira na to, u svijetu postoji relativno mala količina istrošenog goriva.

(Telegraf)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije