Privreda

Dokaz kvaliteta poslovnim partnerima

Dokaz kvaliteta poslovnim partnerima
Foto: N.N. | Dokaz kvaliteta poslovnim partnerima

ŠIROKI BRIJEG - Kompanije u Zapadnohercegovačkom kantonu, njih 1.208, u prošloj godini imale su prihode od 3,6 milijardi maraka i 285 miliona KM dobiti koja je ostvarena sa 15.567 zaposlenih.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija 31,5 odsto su bonitetno izvrsne, ostvaruju gotovo 88% prihoda i 91% dobiti kantona, a ukupno zapošljavaju 77% svih zaposlenih.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definiše natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta.

Bisnode sertifikat bonitetne izvrsnosti ističe sertifikovane kompanije u njihovom okruženju, istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj s kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuju ista metodologija i dokazani kriterijumi.

Ukupno 14 kompanija, od čega devet iz Zapadnohercegovačkog, te pet iz Hercegovačko-neretvanskog i Livanjskog kantona, prošle je sedmice dobilo svoje sertifikate, a njih je predala Zlata Mulać-Jagličić, direktorica kompanije "Bisnode BiH".

U pitanju su "Chemo Commerce", "San Marino", "EZ Engineering", "Dual-Mont" i "Europapier-Hercegtisak" iz Širokog Brijega, A.S.P.I. iz Gruda, "Džajić Commerce" i "T&D Company" iz Ljubuškog, "Binvest" iz Posušja, "Drvopromet Šujica" iz Tomislavgrada, "Vrtlarija Šarić" iz Livna te "Ceste", Studentski centar i ZIK iz Mostara.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26% od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70%, u ukupnoj dobiti 80%, a zapošljavaju 59% ukupno zaposlenih u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije