Privreda

Domaće firme gube poslove zbog sporog izdavanja radnih viza

Domaće firme gube poslove zbog sporog izdavanja radnih viza
Foto: Ilustracija | Domaće firme gube poslove zbog sporog izdavanja radnih viza

SARAJEVO - Firme iz BiH koje imaju detaširane radnike u Njemačkoj gube poslove jer Ambasada u Sarajevu vrlo sporo izdaje radne dozvole i vize, rekao je danas predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Povodom ovog problema Spoljnotrgovinska komora BiH danas je organizovala sastanak oštećenih firmi sa nadležnim institucijama u BiH, uključujući i Ambasadu Njemačke, čiji se predstavnici nisu odazvali.

"Svih prethodnih godina iskorištenost ovih dozvola je bila 100 odsto, a u prošloj godini je to 81 odsto sa tendencijom pada. Ako se nastavi ovako sporo izdavanje viza, potpuno će biti izgubljen ovaj projekat, odnosno međudržavni sporazum", rekao je Egrlić i dodao da bi problem mogao biti riješen po modelu rada Ambasade Njemačke u Srbiji.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da su problemi počeli od 2017. godine za firme iz BiH koje putem detašmana izvode građevinske radove i poslove industrijske montaže, te rudarske radove u Njemačkoj shodno međudržavnom sporazumu koji je ratifikovan 1995. godine.

"Na osnovu tog ugovora 2.000 radnika može svakodnevno da radi u Njemačkoj. Komplikovanim procedurama izdavanja radnih viza u Ambasadi Njemačke u Sarajevu, s obzirom da se više od tri mjeseca čeka na termin za razgovor, prošle godine je nedostajalo 350 izdatih dozvola", rekao je Jašarspahić.

On je dodao da je jedino rješenje da se angažovanjem institucija u BiH pokuša sačuvati međudržavni sporazum sa Njemačkom, odnosno 2.000 radnih mjesta.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragiša Mekić, koji je prisustvovao današnjim razgovorima u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH, podsjetio je da je na sastanku stručnih grupa BiH i Njemačke u novembru prošle godine ukazano na problem.

"Osnovni problem je pravna nesigurnost preduzeća iz BiH koje sklope poslove u Njemačkoj da dobiju dozvole za radnike, a u Ambasadi u Sarajevu ne mogu aplicirati za vize. Dobili smo obećanje da će se ovo brzo riješiti", rekao je Mekić i dodao da je više puta iz resornog ministarstva pisanim putem zatraženo rješavanje ovog problema.

Predstavnica sarajevske firme "Čenko" Sabina Jakupović istakla je da problem nije u dobijanju radnih viza od Ambasade Njemačke u Sarajevu već u terminima za razgovore.

"Imali smo odličnu saradnju sa Ambasadom Njemačke u Sarajevu do 2016. godine. Od tada imamo problem sa teriminima zbog elektronskog prijavljivanja. Imamo posla, radimo dobro i u ime svih kompanija mogu da kažem da smo dobrodošli na tržište Njemačke i naši investitori su vrlo zadovoljni", rekla je Jakupovićeva.

Ona je istakla da su investitori u Njemačkoj tolerantni i da izlaze u susret kompanijama kada se rješavaju problemi sa vizama.

"Molimo naše nadležne institucije da razgovaraju sa predstavnicima Njemačke i riješe problem. Prije smo to rješavali preko trgovinskih komora Republike Srpske i Federacije BiH koje imaju odličnu saradnju", rekla je Jakupovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije