Privreda

Domaći tekstilci i obućari treba da kroje za policiju RS

Domaći tekstilci i obućari treba da kroje za policiju RS
Foto: N.N. | Domaći tekstilci i obućari treba da kroje za policiju RS

BANJALUKA - Tender od 11 miliona marka za uniforme i obuću, a koji će Ministarstvo unutrašnjih poslova RS uskoro raspisati, biće razbijen u nekoliko lotova, tako da će se domaće firme iz oblasti tekstila i obuće moći pojedinačno prijavljivati, kazao je za "Nezavisne" Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, nakon sastanka s Radovanom Višković, predsjednikom Vlade RS.

"Nemamo tačan datum kada će tender biti raspisan, ali u prvi plan je stavljen kvalitet robe koju će ponuditi naša preduzeća", ističe Ćorić.

On je rekao da je na sastanku razgovarano i o stanju u ovom sektoru od kada je prisutna pandemija izazvana virusom korona.

"U toku prošle godine od 100 i više preduzeća u RS 64 su poslovala uspješno, a oko 30 negativno, tako da su preduzeća koja su se bavila modnom obućom, a i dio tekstila koji se bavio modnom odjećem, zapala u određene probleme zato što je pandemija uzrokovala zatvaranje prodavnica i generalno tržišta", kazao je Ćorić za "Nezavisne" i dodao da je izvoz obuće prošle godine opao za 60 miliona KM.

Dodao je da je razgovarano i o javnim nabavkama ne samo za MUP, nego kako da se one prilagode potrebama javnih preduzeća, od "Elektroprivrede RS" do "Šuma RS".

"Odnosno, kako da javne nabavke idu u pravcu da se uposle domaći kapaciteti, s obzirom na to da je tržište sada smanjeno, a sa druge strane da tu zavisnost od uvoza riješimo na taj način", ističe Ćorić.

Višković je istakao da je sektor tekstila, kože i obuće važan za Srpsku, te podsjetio da je Vlada kroz kreiranje niza mjera u prethodnim godinama dala značajan doprinos poboljšanju poslovanja u ovoj oblasti. On je naglasio da Vlada RS ostaje čvrsto opredijeljena da nastavi da pruža podršku razvoju sektora tekstila, kože i obuće, kao i drugim privrednim granama. Na sastanku sagovornici su se saglasili da je saradnja između Vlade RS i Udruženja tekstila, kože i obuće, odnosno Privredne komore RS, dobra te da postoji prostor za dalje unapređenje. Sastanku su, osim Viškovića, prisustvovali i ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministarka finansija Zora Vidović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije