Privreda

Došić: I ove godine bilježimo rekorde u ubiranju prihoda

Došić: I ove godine bilježimo rekorde u ubiranju prihoda
Foto: N.N. | Došić: I ove godine bilježimo rekorde u ubiranju prihoda

BANJALUKA - Republička uprava za igre na sreću i u prvim mjesecima ove godine bilježi rekorde u ubiranju prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću i poreza na dobitke od igara na sreću.

"Prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću u februaru ove godine iznosio je 7.463.084 KM, što je za oko 400.000 KM više u odnosu na septembar 2021. godine kada je prikupljen maksimalan mjesečni prihod po tom osnovu od osnivanja Republičke uprave za igre na sreću", rekao je Srni v.d. direktora Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić.

Prema njegovim riječima, prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara u februaru ove godine iznosio je 6.639.712 KM, a porezi na dobitke od igara na sreću 823.371 KM.

"S obzirom na pozitivne rezultate u ubiranju prihoda već u prvim mjesecima 2022. godine, za očekivati je da će Republička uprava za igre na sreću i u ovoj godini nadmašiti zacrtane planove u ubiranju prihoda od naknada za priređivanje igara na sreću u Republici Srpskoj i time doprinjeti punjenju budžeta Srpske", istakao je Došić.

On je dodao da paralelno sa pozitivnim trendovima u ubiranju prihoda, Republička uprava za igre na sreću nastavlja i praksu iz 2021. godine - pojačan inspekcijski nadzor s ciljem povećanja discipline u primjeni propisa u oblasti igara na sreću i razvoja obima poslovanja u zakonskim okvirima.

Poređenja radi, inspektori Republičke uprave za igre na sreću su u 2021. godini izdali ukupno 259 prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o igrama na sreću, čime je zabilježen rast od 123 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Došić je naveo da od ukupnog broja izdatih prekršajnih naloga u 2021. godini, 223 su izdata fizičkim licima i 36 pravnim licima, dok je ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po izdatim prekršajnim nalozima iznosio 880.700 KM.

"Pozivamo građane Republike Srpske da, ukoliko imaju saznanja o ilegalnom priređivanju igara na sreću, o tome obavijeste Republičku upravu za igre na sreću, kako bi inspektori pravovremeno preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a priređivače igara na sreću da posluju u skladu sa važećim propisima definisanim Zakonom o igrama na sreću i samim tim doprinesu jačanju ekonomije Republike Srpske", naglasio je v.d. direktora Republičke uprave za igru na sreću Aleksandar Došić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije