Privreda

Drugi samit energetike u Trebinju 20. i 21. maja

Drugi samit energetike u Trebinju 20. i 21. maja
Foto: Ilustracija/Arhiva | Drugi samit energetike u Trebinju 20. i 21. maja

TREBINJE - Drugi Samit energetike, pod sloganom "Hibridna energetska budućnost", biće održan 20. i 21. maja, u Trebinju, najavili su organizatori.

Organizatori samita su preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i firma "SET" Trebinje, a pokrovitelji Vlada Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanija "Končar", uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti učesnici Samita "SET-Trebinje 2021" tokom dva dana skupa imaće priliku da čuju od oko 50 vodećih lidera elektroindustrije iz zemalja regiona.

Oni će učestvovati na sedam različitih panela.

U rad samita uključeni su svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika, te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike.

Trendovi decentralizacije, digitalizacije i elektrifikacije veliki su potencijal za revoluciju elektroenergetskog sistema, naveli su organizatori.

Sve veći udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihov uticaj na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahtjeve na ubrzani razvoj tog sistema.

Istovremeno, naglasili su organizatori, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdjevačima postaje teško zadovoljavati sve promjenjiviju ponudu i potražnju.

Zbog toga u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rješenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mjere energetske efikasnosti, istakli su organizatori ovog skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije