Privreda

Drvna industrija ipak bez kupca: Katarani nakon 'Nove Romanije' odustali i od 'Sanice'

Drvna industrija ipak bez kupca: Katarani nakon 'Nove Romanije' odustali i od 'Sanice'
Foto: Ilustracija | Drvna industrija ipak bez kupca: Katarani nakon "Nove Romanije" odustali i od "Sanice"
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Kompanija "Hamdo Group" iz Katara odustala je od kupovine Drvne industrije "Sanica" u istoimenom mjestu nadomak Ključa, potvrđeno je iz Vlade USK.

Podsjećamo da su prije nepunih mjesec dana finalizirane aktivnosti u vezi s prodajom ovog preduzeća, a zakazano potpisivanje kupoprodajnog ugovora tada je odgođeno, navodno, iz proceduralnih razloga.

Za kupovinu DI "Sanica", katarska poslovna grupacija trebalo je da izdvoji 2,6 miliona maraka, a za revitalizaciju proizvodnog procesa i zapošljavanje oko dvije stotine radnika obećala je investirati dodatnih četiri miliona maraka.

Zanimljivo je kako se identičan scenario dogodio i s preduzećem "Nova Romanija" iz Sokoca, za čiju je kupovinu također bila zainteresirana pomenuta katarska poslovna grupacija. Međutim, i tada su od kupovine odustali u posljednjem trenutku.

DI "Sanica" je u vlasništvu preduzeća "Unsko-sanske šume", koje gazduje cjelokupnim šumskim bogatstvom na području ovog kantona.

Načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović razočaran je ovakvim razvojem događaja, ali ipak ne gubi nadu da će u budućnosti doći do revitalizacije "Sanice".

"Već nekoliko godina uporno pokušavamo pronaći strateškog partnera za pokretanje proizvodnje, ali svi napori ne daju rezultate. Ovo pitanje je veoma važno za 'Sanicu' i Ključ, jer je ova firma bila nosilac ekonomskog razvoja čitavog kraja", istakao je Zukanović.

Podsjećamo da je DI "Sanica" u poslijeratnom periodu doživjela dvije neuspješne privatizacije, a proizvodnja je potpuno obustavljena prije devet godina. Zahvaljujući zaposlenicima, u međuvremenu je očuvana cjelokupna imovine ovog preduzeća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije